Film: Carnaval verbindt in Maas en Waalreut (2019)

Foto: Jos Kruisbergen

Door Ruud Stoeten

Carnaval is niet zo maar een feestje. Carnaval verbindt. Massa’s vrijwilligers werken zich soms maandenlang uit de naad om er iets moois van te maken. En dat komt dan uiteindelijk bij elkaar in de Maas en Waalreut.
Dit jaar was Horssen de uitvalsplaats van die jaarlijkse ‘Drutense’ optocht, de grootste in de regio. Jos Kruisbergen maakte er een prachtige reportage over.

 

Hij wijkt voor een keertje wat af van het traditionele festijn, door zijn beelden zo nu en dan te vertragen zodat ze zich compleet vastzetten op het netvlies van de kijker. En door het gebruik van magistrale muziek in plaats van de ouwe getrouwe carnavalsdeuntjes.
En soms neemt hij letterlijk afstand van de optocht door die vanuit de verte vast te leggen. De reportage krijgt op die manier iets gedragens. De beelden hebben de lading meegekregen van een heuse boodschap. Zoiets van: carnaval vier je samen. Met elkaar en vóór elkaar.

Langs de route staan nauwelijks kijkers. Iedereen doet mee, vandaar. Ja, in het Horssense dorpshart klieken wat toeschouwers samen: kouwelijk kleumend en diep weggedoken in sjaals en kragen. Een enkeling heeft zelfs een stoeltje meegenomen, maar dat helpt niks tegen de kou. Een koel pilsje óók niet…

 

Carnaval verbindt

Je zou het niet verwachten, maar Prins Mark d’n Urste van CV Het Vergulde Vat uit Afferden máált niet om de kou. Hij heeft er ‘kei zin in”, zo klinkt het jubelend voor Jos Kruisbergens camera. En ook Drutens eerste burgeres Corry van Rheen-Oud Ammerveld blijft fier overeind in de harde wind. Hoewel ze van origine geen carnavalsachtergrond heeft, is ze behoorlijk in haar sas met de Reut. Na het bekijken van verscheidene optochten in haar ambtsgebied en het bijwonen van enkele feestelijkheden concludeert ze: “Carnaval verbindt.”

Leut in de reut

Lang leve de lol. Plezier, samenzijn, het hele dorp is er mee bezig. Ja, ook de deelnemers en de toeschouwers vinden carnaval heel bijzonder. Zeker ook de jeugd, die carnaval veelal met de paplepel ingegoten heeft gekregen.
Het trekt allemaal juichend voorbij. Enkelingen en groepen, prachtige wagens en soms heel simpele creaties, zoals de Dikke die ‘aan de dunne’ was, een ‘plee-mobiel’. Vriendengroep All-in the Family doet ’t dit jaar op een indrukwekkende manier ‘achterstevoren’. Er wapperen Schotse rokjes, de Retsers rijden mee in een prachtig kasteel. Nog wat bijzondere figuren zijn er te zien, onder (veel) meer ruimtemensen, ridders, bakkers, cowboys en indianen, nep-polities, een mega- Lucky Luke, compleet met zijn onafscheidelijk paardenbeest dat lichtvoetig een boevenwagen door de Horssense straten zeult. Het koninklijk paar mag niet ontbreken, hetzelfde geldt voor dat stel fraaie Spaanse dames dat connecties lijkt te hebben met Drutens Leste Mert..
Prins Mark d’n Urste vertelt breedvoerig hoe prettig het is om prins te zijn. “Een geweldige belevenis.” En ook de Maas en Waalreut gaat er bij hem in als koek. Het wordt een lange dag, denkt hij dan ook. “Als ’t gezellig is, motte niet naar huis goan…”.

De documentaire is te zien op de website van Tweestromenland in Beeld en Geluid: www.2bg.nl.

 

Foto’s: Jos Kruisbergen

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen