Burgerparticipatie zorgt voor 50 jaar zwemplezier

Foto: Tonnie van Rhijn

Er is geen kind in Dreumel dat geen opa heeft in de groenvoorziening, geen moeder achter de kassa, geen tante in de schoonmaakploeg of geen vader in het bestuur. De saamhorigheid in het Gelderse drop Dreumel om hun zwembad open te houden – met de inzet van vrijwilligers – is bijzonder groot. Dit jaar bestaat het zwembad ‘De Zeven Morgen’ 50 jaar. Zonder burgerparticipatie was het nooit zover gekomen.

Het zwembad leeft in Dreumel (ruim 3.000 inwoners). Generatie op generatie zwemt er in de kinderjaren en maakt zich er vervolgens op latere leeftijd hard voor dat de jeugd kan blijven zwemmen. Want het zwembad is niet van de gemeente, maar van de inwoners van Dreumel. Althans, zo voelt het.

Alternatief voor zwemmen in rivier

50 jaar geleden werd het zwembad bekostigd door diezelfde inwoners uit Dreumel. Op advies van toenmalig huisarts Rademaker werd het zwembad gebouwd. Immers, zwemmen in de Waal en andere natuurwateren was (en is) gevaarlijk. Een zwembad was een veilig alternatief, aldus de dokter. Het plan voor een zwembad stamt al uit de jaren ’50 maar halverwege de jaren ’60 wordt het concreet als na een informatieavond de inwoners van Dreumel het dorp in trekken. Huis aan huis wordt 25.000 tot 30.000 gulden opgehaald. De gemeente verdubbelt het bedrag en de aannemer gaat van start. Het stichtingsbestuur van het zwembad heeft kans gezien om het bestek en voorwaarden voor een zacht prijsje over te nemen van de gemeente Koudekerk aan de Rijn, waar een authentiek zwembad is gebouwd. Dat zwembad wordt in Dreumel in 9 maanden tijd nagenoeg identiek nagebouwd. Op 29 juni 1968 opent Dreumel een peuterbad, een ondiep bad en een 25 meter bad. De toenmalige gemeente Dreumel zorgt voor de exploitatie van het zwembad.

Sluiting

Dertig jaar lang verloopt het bestaan van het zwembad vrijwel vlekkeloos. Totdat de gemeente in 1998 te kennen geeft dat het zwembad niet meer rendabel is en dat sluiting volgt. Dat was een te vlotte conclusie voor de inwoners van Dreumel. Het was immers hun zwembad. In datzelfde jaar verzamelden zich in het gemeentehuis dan ook meer dan 600 Dreumelnaren met spandoeken. Het zwembad moest open blijven. Om dat te realiseren zette de strijdlustige inwoners opnieuw samen de schouders eronder. Dit keer niet door middel van financiering, maar door samen de handen uit de mouwen te steken.

Burgerparticipatie

Vanaf dat moment ontstonden er diverse vrijwilligersploegen die elk jaar vanaf maart in actie komen. Als eerste komen in het voorjaar de vrijwilligers in actie die langs de deuren gaan voor de voorverkoop van abonnementen en het ophalen van donaties. Vervolgens start de ploeg die het zwembad schoonmaakt en schildert voorafgaand aan de opening van een nieuw seizoen. Tijdens het seizoen draait een grote groep vrijwilligers kassadiensten in twee ploegen én is er een groep die zich elke week weer bezighoudt met de groenvoorziening. En uiteraard is er een bestuur om deze vereniging draaiende te houden. De laatste 20 jaar lukt het Dreumel om door middel van burgerparticipatie het zwembad open te houden. In een tijd waar in de wijde omgeving steeds meer openluchtzwembaden de deuren sluiten, komen er op een mooie zomerdag mensen uit een straal van tientallen kilometers naar het kleine Dreumel voor verkoeling.

50 jaar

Het 50-jarig bestaan van ‘De Zeven Morgen’ wordt dit jaar groots gevierd. Het zwembad is in april feestelijk geopend met een ballonnenwedstrijd en eind mei is de Zwem3daagse nog een keer terug van weggeweest.

In samenwerking met de naastgelegen basisschool is er een ontwerpwedstrijd voor een mozaïek uitgeschreven. Tijdens het feestweekend van 29 en 30 juni en 1 juli wordt dit mozaïek, dat door de winnaar met zijn klasgenootjes zelf is gemaakt, onthuld. Ook is er dat weekend een tentoonstelling en een speciaal gemaakte film over de afgelopen 50 jaar, verzorgd door Stichting Tremele. De leden van de voormalige waterpolovereniging spelen opnieuw een wedstrijd en ook de vrijwilligers worden dat weekend in het zonnetje gezet. Datzelfde geldt voor de grondleggers van het eerste uur: inwoners van Zorgcentrum St Barbara zijn op zaterdag speciale te gast om nog een keer een kijkje te komen nemen. Het hele feestweekend is het zwembad gratis toegankelijk voor publiek.

Richting het einde van het seizoen is er op zondag 19 augustus een zeskamp. Op 2 september, de laatste dag dat het zwembad dit seizoen is geopend, mogen de honden een frisse duik nemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen