Tentoonstelling over gemotoriseerd verkeer in Maas en Waal

Foto: Werkgroep Historisch Verkeer

In Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen is van zaterdag 27 januari tot en met zondag 17 juni de tentoonstelling Gemotoriseerd verkeer en vervoer in Maas en Waal van 1900 – 1970 te bewonderen.

De opening is vrijdag 26 januari. Burgemeester Vincent van Neerbos is daarbij aanwezig. De Werkgroep Historisch Gemotoriseerd Verkeer heeft de expositie samengesteld.

In 1902 was burgemeester Van Eyseren uit Dreumel de eerste Maas en Waler met een automobiel. De tweede was Jan van Elk uit Leeuwen, nummer drie J. F. de Kadt uit Druten.

Per dorp

De tentoonstelling belicht de opkomst van het gemotoriseerd verkeer per dorp. Er zijn tal van foto’s en documenten te bewonderen, evenals enkele oldtimers en motorvoertuigen.

 

Oorlogstijd

In en na WO II was het moeilijk om het materieel rijdend te houden. Die periode krijgt uiteraard aandacht, net als de tijd daarna, als de automobiel binnen bereik van het grote publiek komt.

Miniatuurvrachtwagens

Een tweede deel van de expositie bestaat uit een bijzondere collectie miniatuurvrachtwagens van vervoerders uit Maas en Waal. Er zijn ook veel bekende vrachtwagens te zien van Nederlandse transportbedrijven die de winkels en bedrijven van voorraad voorzagen. Ook is er een collectie van Playmobil vrachtwagens. Voor kinderen is er volop gelegenheid om met Playmobil en Lego de geƫxposeerde modellen na te bouwen.

Het museum is elke week open op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen