West Maas en Waal houdt Kindergemeenteraad 2018

Tablet en boeken, handig om plannen te maken voor de Kindergemeenteraad.
Tablet en boeken, handig om plannen te maken voor de Kindergemeenteraad.
Foto: CC0

Op donderdag 17 mei vindt in de raadszaal van het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen de tweede editie van de Kindergemeenteraad plaats. De voorbereidingen voor de deelnemers beginnen maandag 29 januari.

 

Deelnemende scholen

Er nemen zeven basisscholen deel aan de Kindergemeenteraad. De scholen die wederom meedoen zijn De Wijzer, De Leeuwenkuil en de winnaar van vorig jaar De Mariaschool. Er hebben zich dit jaar vier nieuwe scholen aangemeld namelijk De Terebint, De Gravin van Rechterenschool, De Laak en De Mariënhof.

Voorbereiding

In de week van 29 januari tot en met 2 februari spelen de scholen het spel Democracity. Democracity is een interactief rollenspel waarin de leerlingen kennis maken met de basisbeginselen van het lokaal bestuur. Tijdens dit spel worden de kinderen in de raadzaal voorbereid op de Kindergemeenteraad. Ze leren onderhandelen, debatteren en uiteindelijk keuzes maken voor het inrichten van “hun” dorp. Bij dit spel ervaren de kinderen hoe democratische besluitvorming eraan toe gaat.

Thema van de Kindergemeenteraad

Na het spelen van Democracity gaan de leerlingen op school aan de slag om een concreet en uitvoerbaar plan te bedenken. Het thema van deze kindergemeenteraad is “Samen maken we West Maas en Waal mooier”. Een thema waarmee de kinderen alle kanten op kunnen, denk bijvoorbeeld aan bloemen in een parkje of jong ontmoet oud. Oftewel iets fysieks of sociaals, alles is mogelijk.
Tijdens de Kindergemeenteraad gaan de kinderen over hun plannen in discussie. Aansluitend gaan de leerlingen stemmen. In de Kindergemeenteraad zitten per school acht kinderen. De gemeente voert het winnende plan echt uit. De gemeenteraad heeft hiervoor 5.000 euro inclusief btw beschikbaar gesteld.

De Kindergemeenteraad begint op 17 mei 2018 om 18.00 uur. Burgemeester Vincent van Neerbos zit de raad voor.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen