Woningoverval in Altforst waarbij slachtoffer dwarslaesie oploopt: OM eist acht jaar gevangenisstraf

Foto: Marco van Deick/Persbureau Heitink

Op de nacht van 25 op 26 augustus 2022 drongen drie mannen een afgelegen woning binnen in het dorp Altforst (gemeente West Maas en Waal). Hun doel was geld en een kluis. Toen de bewoner de overvallers probeerde te verjagen, werd hij aangevallen met pepperspray, ten val gebracht, vastgebonden en mishandeld. Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar gevangenisstraf geƫist tegen een van de indringers, een 50-jarige verdachte uit Arnhem, voor de woningoverval en het vastbinden van de bewoner.

Het slachtoffer, ernstig toegetakeld – inclusief wurging met een riem – herkende de verdachte als iemand die hij eerder onderdak had geboden. DNA van de verdachte werd aangetroffen op het touw waarmee het slachtoffer werd vastgebonden. Bovendien heeft de verdachte aan een kennis bekend over de overval, waarbij hij opschepte over de buit van slechts een slof shag, een lampje en een telefoon.

Uren na de overval hoorde een buurman het slachtoffer om hulp roepen. De hulpdiensten vonden het slachtoffer gewond op de grond. Als gevolg van de mishandeling liep hij een dwarslaesie op en zal hij voor de rest van zijn leven invalide blijven, worstelend met ernstige pijnen.

Tijdens de motivering van de strafeis op de Europese Dag van het Slachtoffer, bekritiseerde de officier van justitie de verdachte voor het niet noemen van de namen van zijn handlangers, ondanks dat het slachtoffer bereid was een lagere straf te bepleiten als hij dit wel zou doen.

Het OM beschreef het leed van het slachtoffer als verwoestend, waarbij hij gedwongen wordt een leven van isolatie te leiden. Het ontstaan van de dwarslaesie wordt de verdachte in strafverzwarende zin aangerekend. De identiteit van de andere twee overvallers blijft onbekend, zelfs na de zitting.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen