Muskus- en beverratten onder controle, bevers vragen aandacht

Foto: Sven Lachmann via Pixabay

In 2023 heeft Muskusrattenbeheer Rivierenland met succes de muskusratten teruggedrongen tot aan de grens met Duitsland, terwijl dit bij de beverrat al is gerealiseerd. Het werk van ongeveer honderd gespecialiseerde muskus- en beverratbestrijders langs de grote rivieren in Gelderland, Holland en Brabant blijft van cruciaal belang voor sterke dijken. De bever vraagt echter steeds meer aandacht en inzet.

Muskusratten vormen een bedreiging voor de biodiversiteit en de waterveiligheid vanwege hun graafactiviteiten in dijken, kades en de natuur. Deze dieren komen oorspronkelijk niet voor in Nederland en hebben hier nauwelijks natuurlijke vijanden.

Jeroen Haan, bestuurder van de Unie van Waterschappen, benadrukt het belang van dijken die ongeveer 3.500 kilometer beschermen tegen overstromingen vanuit de zee, grote rivieren, meren en plassen. Door het veranderende klimaat neemt de druk op dijken toe, zoals recentelijk bij hoogwater. Het voorkomen van graafschade door muskus- en beverratten blijft daarom een essentiële taak van de waterschappen.

Ook bevers vestigen zich steeds vaker op problematische locaties. Waterschappen pleiten voor landelijk beleid met betrekking tot de aanpak van bevers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen