205e Leste Mert: traditioneel volksfeest in Maas en Waal

Foto: Jos Kruisbergen

Op donderdag 9 november staat de 205e editie van de jaarlijkse Leste Mert in Maas en Waal gepland. Dit volksfeest biedt boeren, burgers en buitenlui een dag vol plezier met tradities zoals de veekeuring, warenmarkt, kermis en gezelligheid in de kroegen.

Vanaf 6 uur ’s ochtends komt het centrum van Druten tot leven, met ruim 60 veehandelaren die koeien, paarden en pony’s meebrengen. Jonge bezoekers kunnen in de kleindierentent knuffelen met konijnen, cavia’s en hamsters, en meedoen aan wedstrijden om het gewicht van konijnen en dikbilrunderen te raden. Kinderen kunnen gratis ponyritjes maken en ontdekken waar melk vandaan komt in de demonstratiebus van Friesland Campina, met enkele melkkoeien en een kraam van stichting Zeldzame Huisdieren.

Naast de veehandelaren zijn er meer dan 300 kramen op de warenmarkt, met een gevarieerd aanbod van lederwaren, delicatessen, huishoudelijke artikelen en meer. De mooiste lokale producten zijn te vinden in een speciale kraam bemand door medewerkers van het weekblad.

Op de Drutense Markt kunnen bezoekers genieten van een kermis met attracties, schietsalon, snoepkraam en lekkernijen zoals oliebollen en appelbeignets, georganiseerd door vader en zoon Jan en Johan van den Heuvel.

De horecagelegenheden in Druten bieden overdag snert en ’s avonds een feestelijke sfeer met optredens van verschillende artiesten en bands.

Voor wie geïnteresseerd is in de historie van Druten, is de r.k. Ewaldenkerk geopend voor publiek en worden er rondleidingen aangeboden. Het Historisch Informatiepunt in het Bondsgebouw toont een nieuwe expositie over de geschiedenis van de Drutense pannen- en steenfabrieken.

De Leste Mert wordt om 7 uur ’s ochtends geopend bij het gemeentehuis door burgemeester Sigrid Sengers, Leste Mert-voorzitter Martien Pardoel en een delegatie van het ‘mertbestuur’.

Gratis parkeren is beschikbaar op sportpark de Gelenberg, met een gratis pendeltreintje tussen het sportcomplex en het gemeentehuis van 9.00 tot 17.00 uur. De route naar de Gelenberg wordt duidelijk aangegeven bij verschillende invalswegen van Druten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen