Column Jan Hermens: Boompje poten

Foto: Heleen van Ommen

Het fruit is geoogst, bomen en struiken beginnen bijna aan hun winterrust. Een goed moment om te snoeien en om te poten. Winssen, al groen van zichzelf, krijgt er 3600 struiken, 16 knotbomen, 35 laanbomen en 70 hoogstamfruitbomen bij. (Dat zijn meer struiken dan inwoners! Waar wonen de Winssenaren? Oh daar, tussen de struiken.) Zaterdag 18 november mogen de deelnemers van het project Winssen in het Groen hun aanwinsten op gaan halen bij de familie Van Beijnum aan de Poelsestraat 3 in Winssen.

Ik woon niet in het buitengebied, dus kom ik niet in aanmerking voor het project. Dat hoeft ook niet. In mijn tuin groeien elk jaar spontaan nieuwe struiken. Ze komen op mijn lapje grond af als vliegen op een pot met stroop. Aanmelden is niet nodig, ophalen ook niet, weghalen wel (helaas).
Overigens ben ik een voorstander van meer groen in het dorp. Prachtig vind ik de perenboompjes langs de sloot aan de Biezenwaard. Knoestig, vol karakter. Bloesem tooit ze in de lente, fruit siert ze in de herfst. In een van de bomen hangt zelfs een schommel. Dat is landelijke romantiek ten top. Een oude fruitboom met een schommel. Nog wat lammetjes eronder en het beeld is compleet. Dat kan daar helaas niet, want dan staan die arme beestjes in het water.
Van de boomgaard in het hart van Winssen geniet ik elke dag. Van de bomen die zo duidelijk de seizoenen weerspiegelen, van de vogels die er huizen, van de geur van de meidoornhaag. Hulde aan alle vrijwilligers die bijdragen aan het onderhoud van de gaard. (In alle eerlijkheid: ik heb er zelf nog nooit een tak gesnoeid. Er moeten ook mensen zijn die vanaf de zijlijn toekijken en hun waardering uitspreken).
Knotwilgen en hoogstamfruitbomen doen denken aan vervlogen dagen. Aan de tijd dat de kersenboer op een lange ladder de boom inklom om zijn hoenderik te vullen. Beneden trokken de kinderen aan touwtjes met blikken om de spreeuwen te verjagen, hun monden rood van het kersensap. Aan de rand van het erf een sloot met knotwilgen. In een holle knoot nestelt een eend. Langs de slootkant graast een getuierde geit.
Zoals gezegd, ik ga zaterdag geen groen ophalen. Als ik echter ooit nog eens hoge bomen poot, dan is er maar één geschikte plek: het tuinpad van mijn vader.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen