Voetbalclubs in de regio de dupe van nieuw beleid KNVB

15 jul 2024, 00:53 Sport
football 1678992 960 720
CC0

De bekendmaking van de nieuwe competitie in de 2e klasse sloeg als een bom in bij Zwaluw VFC, vv Nieuwkuijk, vv Beuningse Boys, sc Leones, sc Woezik en sv Top. Soms anderhalf uur enkele reis voor een potje voetballen van 90 minuten, met name richting Amsterdam en Rotterdam. Volledige waanzin. Zij sloegen de handen ineen om de KNVB op andere gedachten te brengen. Maar liefst 10 van de 13 clubs in deze competitie tekenden bezwaar aan, waarvan ook 4 uit de regio Amsterdam. Maar de KNVB bleef stoïcijns en vindt dat ze de best mogelijke indeling hebben gemaakt.

De KNVB heeft 2 jaar geleden het idee gelanceerd voor een nieuwe voetbalpiramide waardoor er meer clubs in de regio zouden gaan spelen en het voetbal aantrekkelijker zou worden door meer derby’s. Ook voor de binding met supporters zou dit goed zijn. Maar wat voor volstrekt averechts gevolg dit heeft voor de competitie-indeling is onvoorstelbaar. Gemiddelde reisafstand van 1650 km per voetbalclub. Los van het sportieve aspect en de torenhoge kosten voor de clubs, beantwoordt deze indeling ook op geen enkele manier aan de duurzame gedachte die de KNVB voor ogen heeft. En dat, terwijl er wel degelijk andere opties zijn.

De gezamenlijke verenigingen hebben twee voorstellen gedaan voor een aanpassing. Een voorstel met 1 competitie extra in de eigen regio waarbij er geen 14, maar 12-13 clubs in één competitie zitten. Behalve in de regio Amsterdam (slechts 2 competities van 10-11) is dat overal gelukt. Daarnaast is een voorstel gedaan om de klasse 2B op te delen in 2 kleinere competities. Maar beide voorstellen vinden geen gehoor bij de KNVB. Ze doen de voorstellen schriftelijk af. Beide voorstellen liggen volgens de KNVB niet in lijn met het prestatieniveau van de 2e klasse of het spanningsniveau in de competitie. Daarmee degradeert de KNVB ook tegelijk de hogere klassen van het vrouwenvoetbal die wel in kleinere competities spelen. Over kosten en verduurzaming wordt met geen woord gerept.

“Waardeloze argumentatie vinden de clubs. Arrogantie ten top.” De KNVB stelt dat clubs in groten getale aangeven 22/24 wedstrijden te willen voetballen, ook in relatie tot de clubkas. Rekenen en financieel beheer is blijkbaar niet de sterkste kant bij de KNVB. Immers, met 12 of 13 teams speel je juist 22/24 wedstrijden. “En wat te denken van de clubkas? Die raakt aardig leeg als er geen supporters meekomen en forse reiskosten het gevolg zijn. Dat gaat dubbelop verkeerd,” zo stellen de clubs. De KNVB wil niet in gesprek maar enkel een toelichting geven. Daar zitten de clubs niet op te wachten. De KNVB snapt er niks van, stellen de clubs. “Vasthouden aan wat de KNVB zelf heeft bedacht voor de competitie-indeling staat bovenaan het lijstje. Een indeling die volstrekt indruist tegen de eigen KNVB-gedachte om het voetbal meer in de regio te krijgen, te zorgen voor meer voetbalplezier en binding met de supporters en een verdere lijn in te zetten qua verduurzaming. In overleg zoeken naar een oplossing vindt de bond blijkbaar te veel moeite kosten.”

Overigens zijn de clubs wel zeer te spreken over de regionale KNVB-ledenraden die zich hebben ingezet om tot een oplossing te komen, maar ook die krijgen geen gehoor. “Maar de KNVB in Zeist wikt, de KNVB in Zeist beschikt.” De clubs hebben zich er maar bij neer te leggen. Toch overwegen zij nog vervolgstappen om de KNVB tot andere gedachten te dwingen.