BMX’ster Merel Smulders rijdt naar olympisch brons

Merel Smulders
Foto: Team TVE Sport

BMX’ster Merel Smulders heeft bij de Olympische Spelen brons veroverd. De 23-jarige debutante reed in Tokio een sterke finale en eindigde als derde. De Britse Bethany Shriever pakte het goud en tweevoudig olympisch kampioene Mariana Pajón uit Colombia moest dit keer genoegen nemen met zilver.

Merel Smulders was de enige Nederlandse deelneemster in de finale. Haar oudere zus Laura, die bij de Spelen van Londen 2012 brons pakte, strandde net als Judy Baauw in de halve finales.

Smulders (23) lag na twee van de drie runs nog niet op koers voor de finale en had in de derde en laatste run het geluk dat de Australische Saya Sakakibara de finish niet haalde. Ze was getergd door de tegenslag die haar zus Laura uit de finale had gehouden. Die zag hinkend door een pijnlijke enkel dat er toch nog een medaille naar de familie ging. “Ik heb wel even gevloekt toen ik zag dat Laura viel. Ik heb dat gelukkig om kunnen zetten. Ik putte er zelfs kracht uit”, vertelde Merel na de finale waarin ze snel de derde positie innam en die niet meer uit handen gaf. “Ik kan me er weinig meer van herinneren omdat het zo snel ging met alle adrenaline.”

De zussen Smulders stonden op het WK van 2018 samen op het podium. Daar was het goud voor de vier jaar oudere Laura en nam Merel het zilver mee naar huis. De medaille volgde kort nadat Niek Kimmann de race van de mannen had gewonnen. Smulders kreeg het nog net mee. “We konden meekijken op een scherm. Ik dacht: oké, rustig blijven. Het voelde heel onwerkelijk. Het was een grote droom.”

Reacties