Via WhatsApp wordt een kettingbericht verspreid waarin men onder andere wordt gewaarschuwd voor neptelefoontjes van nummer 06-41216011. Dit een nepbericht. Daarvoor waarschuwt Radar.
Al jaren duikt deze waarschuwing zo nu en dan op. In de waarschuwing die nu rond gaat staat het volgende:
“ OPGELET:
Morgen komt er een video op Whats-App genaamd Martinelli. deze niet openen want hij hackt je telefoon. Ook komt er een bericht: Whats-App Gold updaten. Niet op klikken. Geef het door aan zoveel mogelijk anderen.
Ook doorsturen graag!”
“Als nummer 06-41216011 je belt: niet opnemen. Ook even met je vrienden delen. Dit is een scam. Kost je veel geld als je opneemt en/of terugbelt. Dit bericht wordt door de politie gedeeld. Dit was net op Radio 2.”
Dergelijke berichten worden al jaren zo af en toe als kettingbericht de wereld in geslingerd. Op verschillende websites waaronder Radar in 2018 en in 2020, maar ook op andere websites duiken berichten op uit bijvoorbeeld 2022 en 2023.
Net als toen gaat het om een nepbericht. Het telefoonnummer waarover wordt gesproken, is niet in gebruik en je wordt dus niet gebeld door dit nummer.
In het bericht wordt ook gesproken over de Martinelli-video en WhatsApp Gold. Ook over de Martinelli-video worden eerder nepkettingberichten verspreid via WhatsApp, echter deze video wordt niet verspreid via WhatsApp en hackt ook je telefoon niet. Het gaat om hoax. Ook het gedeelte over het zogenoemde WhatsApp Gold klopt niet. Het zou hierbij gaan om een variant van WhatsApp maar dat bestaat niet.
Hoax is een bericht waarvan de inhoud niet waar of achterhaald is. Een dergelijk bericht is doorgaans minder schadelijk dan een phishingbericht of een virus, waarbij kwaadwillenden op je gegevens uit zijn, of je software beschadigen. Dat is bij een hoax meestal niet het geval. Wel kan een nepbericht paniek zaaien, of nepnieuws bevatten.
(Bron: Radar)