Wamel – Het was bloedheet, die zomerdag in Wamel, toen de voordeurbel ging bij cineast Jos Kruisbergen. Zijn vrouw Corrie deed open en trof een groep enthousiaste kinderen op de stoep. Of Jos alsjeblieft wilde komen filmen — want dit was belangrijk. De Kindervakantieweek was in volle gang en de kinderen gingen suppen op de Wiel, die direct tegen het dorp aan ligt. “Dit móet vastgelegd worden,” klonk het. En dat gebeurde.
Wat volgde is een unieke documentaire, waarin Kruisbergen op zijn kenmerkende wijze het dorpsleven in Wamel vangt. Met liefde voor detail en oog voor menselijke verhalen brengt hij de sfeer van de Kindervakantieweek tot leven: een jaarlijks evenement dat voor jong en oud een hoogtepunt is.
In het hart van de film staan drie iconen van het eerste uur: Harry Lamers (de Snor), Bennie Looman en Antoon van Rossum. Met hun droge humor, onvermoeibare inzet en nuchtere wijsheid zijn zij het kloppend hart van deze week. Samen met voorzitter en oprichter Michel Megens, die nog altijd vol energie meedraait, vormen zij de ruggengraat van een traditie die al decennia lang het dorpsleven verrijkt.
Ook de ouders doen volop mee — van brood smeren tot hutten timmeren, van spelletjes begeleiden tot kinderen verwennen met vers fruit en sap. Op de achtergrond klinkt het gelach van kinderen, het gespetter van water. Een professioneel ogende glijbaan van de dijk naar het talud, modderbaden en sportwedstrijden maken het tot een waar dorpsfeest — of beter gezegd: de Olympische Spelen van Wamel.
De aanleiding om dit alles vast te leggen kwam van Thymen Schippers, de kleinzoon van Jos. “Opa, je móet die ouwe knarren van de Kindervakantieweek filmen. Als ze straks stoppen en er is niets opgenomen, dan gaat er iets waardevols verloren.” Die oproep raakte precies de juiste snaar.
De documentaire is inmiddels klaar en te zien via Tweestromenland in Beeld op www.2bg.nl. Het is opnieuw een prachtig voorbeeld van hoe Jos Kruisbergen al jarenlang het leven in het Land van Maas en Waal op integere en warme wijze vastlegt — voor nu én voor later.