Op vrijdag 1 augustus gaat aflevering 18 van De Maos en Waolse Praotcast online. Wim Bolk is sterk verbonden met zijn dorp Boven-Leeuwen en DSZ. Daar kennen ze Wim niet alleen als voormalig keeper en grensrechter, maar ook als duizendpoot voor allerlei hand- en spandiensten. In het voetbalhart van Wim is ook ruim plaats voor SCP en natuurlijk voor ‘zijn’ Feyenoord.
In december 1981 reed Wim, toen werkzaam bij Van Gend & Loos, in een konvooi van 130 vrachtwagens vol hulpgoederen richting Polen. De rit werd extra spannend door de plotselinge staat van beleg. Vanaf dat moment ontstond zijn blijvende band met het land. Tijdens een vakantie nam het gezin Bolk een kind uit Warschau in huis; daaruit groeiden vriendschappen voor het leven.
Via een rol als hulppiet belandde Wim ‘in ’t Sinterklaosspul’. Maar liefst 12 jaar vervulde hij de rol van Goedheiligman in Boven-Eind. Vooral aan de huisbezoeken bewaart hij warme herinneringen. ‘Ge kon de papa’s alles laote doen’.
Na een reorganisatie bij Van Gend & Loos kwam Wim terecht bij Playmobil. Hij begon daar als vrachtwagenchauffeur, maar leerde daarna – ‘speulenderwijs’ – hoe je etalages in moest richten. Tegenwoordig geniet hij van het biljarten bij de Bond van Ouderen: ‘Gewoon lekker mi mekaor’. Ook thuis draait hij volop mee. Wim doet de boodschappen en zorgt dat er eten op tafel staat. ‘Ael is de boerekôl nie mèr zo lekker aes toen de vrouw die kokte.’
Taolkenner Henk van Elk laat sappige Maos en Waolse woorden voorbijkomen als hij vertelt over het vroegere Huis te Druten. In het gedicht ‘De schort vaen ons oma’ van Rinie van Haren staat de tijd even stil.
Deze en alle eerdere afleveringen zijn te beluisteren – aes gè tèd hèt – via Spotify, SoundCloud en op de website van De Maos en Waolse Praotcast.