Beweegstimulerende inrichting CB Beneden-Leeuwen

Foto: CC0

Een beweegwand, een commodemeubel om onderdoor te kruipen, uitnodigende vloerstickers en een fris geverfde muur zorgen sinds kort dat het consultatiebureau in Beneden-Leeuwen er heel anders uitziet. Het nieuwe interieur is bedoeld als pilot, om te onderzoeken of dit kinderen uitdaagt tot bewegen. Ook wordt de inrichting gebruikt om met ouders het gesprek aan te gaan over het belang van bewegen.

Officiele start

In de week van 21 september is de officiele start van de pilot in Beneden-Leeuwen. Ouders en kinderen die een afspraak hebben op het consultatiebureau, kunnen de vernieuwde inrichting zelf komen bewonderen en de beweegspelletjes uitproberen.

Initiatiefnemers

De pilot is een initiatief van Kenniscentrum Sport & Bewegen in samenwerking met het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en is onderdeel van De Kleine Beweegagenda, een landelijk initiatief dat voortkomt uit het deelakkoord Vaardig in Bewegen uit het Sportakkoord. Het doel hiervan is het belang van bewegen voor de allerjongsten beter op de kaart te zetten bij ouders. Naast de GGD-locatie in Beneden-Leeuwen zijn nog vier JGZ-organisaties in Nederland gestart met een soortgelijke pilot.

Belang van bewegen

Van jongs af aan voldoende bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van baby’s, dreumesen en peuters tot volwassenen. Zo heeft bewegen een positieve invloed op de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling van kinderen. Om bewegen goed aan te leren is het belangrijk kinderen vanuit hun fysieke en sociale omgeving te stimuleren veelvuldig te oefenen.

Inspiratie voor anderen

Kenniscentrum Sport en NCJ bundelen alle ervaringen en inspiratie uit de 5 pilots komende 3 maanden in een inspiratiegids. Deze komt in het nieuwe jaar uit. Ook na de testfase blijft het consultatiebureau in Beneden-Leeuwen beweging uitstralen: de inrichting wordt zoveel mogelijk gehandhaafd.

Reacties