Vrijdag 29 mei is de eerste Nationale Balkon Beweegdag

Foto: OldStars

Op vrijdag 29 mei organiseert het Nationaal Ouderenfonds samen met haar partners de Nationale Balkon Beweegdag. Meld je aan en organiseer een sportief balkon evenement bij een woonzorginstellingen in jouw omgeving.

Met je deelname zorg je niet alleen voor een onvergetelijke ochtend voor een groep ouderen, maar maak je ook kans om je initiatief te verzilveren voor de woonzorginstelling.

Wat is Balkon Bewegen?

Het Balkon Bewegen is een initiatief ontstaan in corona-tijd. Daarbij gaan vrijwilligers en professionals, zoals docenten sport en bewegen 55+, fysiotherapeuten, buurtsportcoaches, OldStars en bewegingscoaches, langs woon- en zorgcentra om ouderen een gezellige en sportieve ochtend te laten beleven op hun balkon of in de tuin. Het balkon is het symbool om ouderen in het zonnetje te zetten. Zo wordt op deze manier de veiligheid gewaarborgd van de ouderen.

Met als resultaat een gezellige en sportieve activiteit op afstand. Men is met elkaar en voor elkaar actief. Natuurlijk kunnen mensen vanuit de (binnen)tuin of galerij ook meedoen. Het leukste, origineelste idee wordt door de VriendenLoterij namelijk extra in het zonnetje gezet met een bijdrage van € 2.000,- voor een sportproduct van Yalp. Samen met de ambassadeurs maken ze het grootste Balkonfeest van Nederland. Doe je mee? Aanmelden

Saamhorigheid en solidariteit

De balkonbeweegsessie kan zo aangekleed worden zoals de professional of vrijwilliger wil. Denk aan het toevoegen van een bingo of een quiz aan het balkonbewegen. Saamhorigheid en solidariteit staan centraal, met zijn allen maken we er een groot feest van.

De Nationale Balkon Beweegdag is een evenement van het Ouderenfonds in samenwerking met de Vriendenloterij, Menzis, VML Nederland, Wij Buurtsportcoaches, KNGF en VSG. Het Nationaal Ouderenfonds wil met de Nationale Balkon Beweegdag de verschillende initiatieven in het land bundelen en op één dag zoveel mogelijk ouderen in beweging brengen en een gezellige, positieve ochtend laten beleven. Om 11:00 uur is het landelijke startmoment van de Nationale Balkon Beweegdag.

Voordelen bij aanmelden

Bij aanmelding ontvang je een toolkit met daarin inspiratie, tips en te personaliseren communicatiemateriaal. Alles om een balkonbeweegfeest te organiseren bij een door jouw gekozen locatie. Na aanmelding maak je kans op een bijdrage ter waarde van €2.000,-, namens de VriendenLoterij, voor een sportproduct van Yalp voor de door jou gekozen balkon locatie. Beweegleiders maken kans op een mooie, nieuwe sneakers, aangeboden door Puma Benelux. Tot de voorraad strekt. Geef je schoenmaat op bij aanmelden.

Het Nationaal Ouderenfonds neemt mogelijk contact met je op om een bekende ambassadeur op jouw balkonfeest te verwelkomen. Bekijk de ambassadeurs hieronder.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het vinden van een woonzorginstelling, ambassadeur en professionals in jouw omgeving? Neem dan contact met het Nationaal Ouderenfonds op. Samen met hun partners kan het je verder helpen.

Het Nationaal Ouderenfonds is benieuwd naar jouw ervaringen en/of ideeën ten aanzien van het balkonbewegen, om te delen met de rest van Nederland. Deel jouw ervaringen mee. Aanmelden.

Ambassadeursteam

De ambassadeurs zetten zich graag in voor de ouderen in Nederland en vergezellen jou graag om jouw balkon beweegsessie een extra feestelijk tintje te geven. Na jouw aanmelding wordt mogelijk contact met je opgenomen om je te koppelen aan één van de ambassadeurs:

 • Jan Versteegh is oud-gymleraar, nu presentator bij Talpa en ambassadeur van de Vriendenloterij. Hij is het gezicht van SBS6-programma’s als LINGO en de SBS-6 spelshow Echt Waar?!
 • Olga Commandeur is voor velen bekend als presentatrice van het radioprogramma NOS Sportief, de ochtendgymnastiek en later als het gezicht van het programma Nederland in Beweging.
 • André van der Ley (regio Gelderland/ Achterhoek) is ex-profvoetballer van Go Ahead en de Graafschap en zaalvoetbalinternational voor Nederland. Naast oud-voetballer werd hij landelijk bekend door zijn techniek en inzicht in de Mini-voetbalshow, uitgezonden door de NCRV.
 • René Wormhoudt is fysiotherapeut heeft 24 jaar ervaring met de jeugd en het eerste team van AFC Ajax. Van 2003 tot juli 2012 was hij de vaste conditie- en krachttrainer van het eerste team.
 • Mats Marcker, een Nederlandse legende binnen de rugbywereld. Mats is record international van Nederland.
 • Radmilo Soda, personal trainer & lifestyle coach, heeft één passie en missie. Dat is om mensen te inspireren en ondersteunen bij het volgen van een gezonde lifestyle. De meeste mensen kennen Radmilo van het tv programma Obese.
 • De Rugbybond stelt haar educators Adri van der Plas en Tijmen Vader  beschikbaar als ambassadeurs.
 • Bettine Vriesekoop speelde meer dan dertig jaar tafeltennis op wereldniveau en nam deel aan drie Olympische Spelen. Ze won elf open toernooien en behaalde in totaal vijf Europese enkelspeltitels. MJ Tafeltennis doet ook mee.
 • Floris Jan Bovelander behoort tot één van de meest opmerkelijke en beste hockeyers die Nederland heeft voortgebracht. Zijn gehele carrière kwam hij uit voor HC Bloemendaal. Voor het Nederlands hockeyelftal speelde hij 241 interlands.
 • Leon van Schie is een oud-handballer en ex-international. Hij is een Nederlandse voormalig handbalspeler die actief was bij Volendam tot einde van het seizoen 2018-2019.Nederlandse voormalig handbalspeler die actief was bij Volendam tot einde van het seizoen 2018-2019.
 • Maura Visser is een oud-handbalster en ex-international. De 34-jarige Visser zette deze maand een punt achter haar handbalcarrière. In totaal kwam Visser 134 keer uit voor het Nederlands team.