Tentoonstelling Over-Stromen geopend

Foto: Gerard van den Berg

Op vrijdag 31 januari, precies 25 jaar na de bewuste datum van de bijna-overstroming in het Land van Maas en Waal, opende burgemeester Vincent van Neerbos van de gemeente West Maas en Waal de tentoonstelling OVER – STROMEN. De expositie is te zien in het museum Tweestromenland, Pastoor Zijlmansstraat 3 te Beneden-Leeuwen.

De tentoonstelling gaat over de bijna-overstroming en de evacuatie 25 jaar geleden. Deze gebeurtenis heeft veel indruk gemaakt en veel emoties losgemaakt. Mensen in het Land van Maas en Waal werden gedwongen hun huis te verlaten en wisten niet hoe ze dit weer zouden aantreffen. Gelukkig; de dijken hebben het gehouden en na een week konden de bewoners naar hun woningen terugkeren.
Hoe diep die emoties zijn geweest blijkt op iedere familiebijeenkomst waar altijd de bijna-overstroming korte of langere tijd onderwerp van gesprek is. Iedere inwoner van het Land van Maas en Waal heeft allerlei beelden van het hoge water en de evacuatie op zijn netvlies gebrand staan.

 

Terugblik

Museum Tweestromenland wil met de tentoonstelling terugkijken op die ingrijpende gebeurtenis van 25 jaar geleden en vooruitblikken. Kunnen de dijken het houden als het waterpeil overal blijft stijgen. Wat zijn de gevolgen van het smelten van de gletsjers op Groenland en van de beide polen? Voor kinderen is een interactieve kijk op de gebeurtenis en de toekomst gemaakt. Om de bezoekers te verrassen hebben de samenstellers van de expositie tien kunstenaars van de stichting Kunstbakens gevraagd om met even zovele kunstwerken hun visie op die gebeurtenis te geven.

Open

De tentoonstelling is vanaf 1 februari voor het publiek geopend. Openingstijden van het museum zijn: woensdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van half twee tot vijf uur.
Tegelijkertijd kunnen belangstellenden de tentoonstelling Angst bezoeken over de laatste oorlogswinter in dit gebied die veel angst en verdriet heeft veroorzaakt. Deze tentoonstelling is nog te zien tot 15 mei.

 

Foto: Gerard van den Berg

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen