Ridders van Gelre vertellen een Verhaal van Maas en Waal

Foto: Omroep Gelderland

De fascinerende geschiedenis van het Land van Maas en Waal staat centraal in de tweede aflevering van de nieuwe serie Ridders van Gelre. Tussen de dijken liggen verborgen pareltjes die bezoekers de rijke geschiedenis van het gebied laten zien. Ridders van Gelre Bas Steman en René Arendsen zetten in een half uur de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Dat doen ze vanzelfsprekend op de hun bekende Gelderse chauvinistische wijze.

 

Bas bezoekt onder andere de kerk van Batenburg. Daar brak in 1566 de Beeldenstorm uit omdat de Heren van Bronckhorst-Batenburg zelf de religie in hun gebieden wilden bepalen. Toch bleven de meeste inwoners van het Land van Maas en Waal protestants. Dat zien we terug in kasteel Doddendael. Hier trokken de inwoners van Ewijk in de zeventiende en achttiende eeuw naar toe om in het geheim de mis bij te wonen. In die periode was het katholicisme verboden in het door protestanten overheerste Gelderland. Een edelman uit Appeltern wilde daar verandering in brengen. Zijn naam is Joan Derk van der Capellen tot den Pol. In één nacht liet hij vanuit het Land van Maas en Waal een pamflet verspreiden waarin hij pleitte voor grote politieke veranderingen.
Natuurlijk is er ook aandacht voor de vele overstromingen die het Land van Maas en Waal teisterden. Bijvoorbeeld de watersnoodramp van 1861 in Beneden Leeuwen. Tot slot bekijkt René vanaf de fiets en vanuit de lucht het ruilverkavelingslandschap in de gemeente West Maas en Waal.

Gelredag

Ridders van Gelre vertellen een verhaal van…. Maas en Waal is op maandag 14 oktober te zien op TV Gelderland vanaf 17.20 uur en wordt ieder uur herhaald. Het programma is een onderdeel van het provinciale project Verhaal van Gelderland dat de komende jaren de provinciale geschiedenis op een vernieuwende manier onderzoekt en beschrijft.

Op zaterdag 19 oktober is de Gelredag in de Heerlijkheid Leur. Iedereen mag tussen 10.00 uur en 12.00 uur welkom om de bijzondere kerk en de mysterieuze motteheuvel onder leiding van een deskundige gids te ontdekken.

Voor meer informatie over de Gelredagen verwijzen we naar www.omroepgelderland.nl/riddersvangelre-gelredagen.

Reacties