Zwerfafvalbrigade in Appeltern en Altforst in actie

Foto: Tijl Essens Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Na Dreumel en Alphen is er nu ook een zwerfafvalbrigade in Appeltern en Altforst. Afgelopen zaterdag ging een groep inwoners voor de eerste keer op pad om zwerfafval op te ruimen. Wethouder Ans Mol gaf zaterdagochtend het startsein van deze derde zwerfafvalbrigade in West Maas en Waal.

 

Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), de dorpsplatforms en de gemeente trekken gezamenlijk op in de ondersteuning van zwerfafvalbrigades. Het idee is dat inwoners vrijblijvend samen of individueel de eigen omgeving aanpakken. Met de leuzen ‘Altforst Actief’ en ‘Appeltern, schoon tot in de kern’ onderstrepen de dorpsplatforms deze activiteit.

Drie volle zakken zwerfafval
Zaterdag ging een gezellig en betrokken gezelschap op pad. Vrijwilligers van de dorpsplatforms en Fleurig Appeltern waren goed vertegenwoordigd. Ondanks dat de omgeving al aardig schoon was, leverde het prikrondje langs de wegen toch nog zo’n drie volle zakken zwerfafval op. Wethouder Ans Mol prees iedereen die zich inzet voor een mooie omgeving: ‘Naast een mooi resultaat zie ik ook dat jullie rust en lol aan de activiteit beleven’.

 

Zwerfafvalbrigades in hele gemeente
Door het succes van de zwerfafvalbrigades tot nu toe, gaat de gemeente samen met Stichting Landschapsbeheer en de dorpsplatforms proberen in alle dorpen een zwerfafvalbrigade op te richten.

 

Samen werken aan een aantrekkelijke omgeving

Het accent bij de zwerfafvalbrigade ligt op een positief en een gezamenlijk inzet: het is leuk om samen met buurtgenoten zwerfafval op te ruimen en er is snel en zichbaar resultaat. Zo wordt de eigen omgeving al gauw veel aantrekkelijker. Dat stimuleert anderen om ook aan de slag te gaan en zo ontstaat een zwaan-kleef-aan effect.

 

FOTO: Tijl Essens Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Reacties