Kindergemeenteraad 2019

Foto: CC0

Donderdag 16 mei houdt de gemeente West Maas en Waal in samenwerking met ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat – voor de derde keer een Kindergemeenteraad in West Maas en Waal. De Kindergemeenteraad heeft als doel kinderen meer te betrekken bij politieke besluitvorming. De kinderen leren hoe politiek werkt en hoe gemeentelijke besluiten ontstaan.

Deelnemende scholen

Aan dit project doen veertig leerlingen van vijf basisscholen mee. Zij houden zich een middag lang in het gemeentehuis bezig met lokale politiek. De scholen die deelnemen zijn: de Leeuwenkuil (Beneden-Leeuwen), de Mariaschool (Boven-Leeuwen), de Wijzer (Beneden-Leeuwen), de Marienhof (Alphen), de Tweestroom (Altforst)

De kinderen hebben de afgelopen weken een project uitgewerkt dat in het thema ‘Meer plezier met elkaar’ past. Tijdens deze dag maken ze het project concreet. Het beste plan krijgt vijfduizend euro van de gemeente. Met dat geld wordt het plan echt gerealiseerd.

Programma 16 mei

Tijdens de werkdag in het gemeentehuis gaan de leerlingen in gesprek met raadsleden. Zij vertellen de kinderen over hun werk en geven de kinderen tips voor de kindergemeenteraad van die avond. Met deze informatie kunnen de leerlingen hun projectvoorstellen goed uitleggen.

’s Avonds besluiten de leerlingen in een Kindergemeenteraadsvergadering over de besteding van de vijfduizend euro. Het project dat de meeste stemmen krijgt, wordt door de gemeente uitgevoerd. Een unieke kans dus om als kind echt invloed uit te oefenen op het werk van de gemeente.

De werkdag duurt van 13.00 tot 19.30 uur. Burgemeester Vincent van Neerbos zit de Kindergemeenteraadsvergadering voor. De vergadering begint om 18.00 uur. Personen die interesse hebben zijn van harte welkom. Zij kunnen plaatsnemen op de openbare tribune. En de spannende discussie volgen die moet leiden tot het beste project.

 

Reacties