Buurtbemiddeling is win-win

Foto: J. Haijemaije

Buurtbemiddeling is de eerste hulp bij burenruzie. Het aantal meldingen van burenoverlast is de afgelopen vijf jaar met maar liefst veertig procent gestegen (tot 17.000 in 2018), zo blijkt uit de jaarlijkse benchmark van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).
In Beuningen, Druten en West Maas en Waal blijft het aantal aanmeldingen stabiel met 85 casussen in 2018. Hiervan is 73 procent opgelost.

Win-win situatie

De meeste gemeenten en woningcorporaties investeren in deze eerste hulp bij burenproblemen. In 2018 en de eerste maanden van 2019 startten maar liefst 55 nieuwe gemeenten hiermee. In totaal bieden acht van de tien gemeenten nu buurtbemiddeling aan. Inwoners met burenproblemen kunnen zelf – en kosteloos – naar buurtbemiddeling stappen. Goed opgeleide, deskundige buurtbemiddelaars gaan met beide buren in gesprek. Daardoor hebben gemeente, politie en woningcorporaties de handen vrij om zaken met complexe woonoverlast op te pakken. Een uitstekende win-win situatie.

Ingrid Peters, coördinator Buurtbemiddeling Beuningen, Druten en West Maas en Waal; “Inmiddels is het team vrijwillige bemiddelaars in Beuningen, Druten en West Maas en Waal gegroeid tot twintig actieve bemiddelaars. Allen zijn woonachtig in de regio. Zij mogen alleen bemiddelen als ze de buren niet kennen. Immers neutraliteit en onpartijdigheid zijn de belangrijkste kernwoorden van Buurtbemiddeling.”

Blijf duurzaam investeren

Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling bij het CCV: “Tijdens een bemiddelingsgesprek zoeken de buren naar oplossingen voor de ervaren problemen. Dit zijn oplossingen die standhouden omdat buren ze samen hebben bedacht. Dat laatste is misschien nog wel belangrijker dan je gelijk krijgen bij een rechter. Ruim zeven van de tien aangemelde zaken worden naar tevredenheid van bewoners opgelost.” Het CCV pleit ervoor dat gemeenten en woningcorporaties duurzaam blijven investeren in buurtbemiddeling omdat het veel ellende en andere dure inzet voorkomt.

Top drie van overlast

De top drie van aanmeldingen in Beuningen, Druten en West Maas en Waal komt in 2018 overeen met de landelijke cijfers; geluidsoverlast, pesterijen en ‘buitenproblemen’. Frannie Herder: ‘Dit gaat bijvoorbeeld over een verkeerd geplaatste schutting of overhangende takken in de tuin, de rook van een barbecue op het balkon van de buren, of huisdieren die in de tuin worden uitgelaten.’

Het CCV

Bewoners kunnen voor adviezen, tips en adressen van buurtbemiddeling terecht bij Buurtbemiddeling Beuningen, Druten en West Maas en Waal, onderdeel van Sterker sociaal werk; [email protected] of 088-0011333 of op www.problemenmetjeburen.nl.
Het CCV adviseert bij de start en uitvoering van projecten buurtbemiddeling en heeft de aanpak in beheer. Meer informatie: www.hetccv.nl/buurtbemiddeling

 

Foto: J. Haijemaije

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen