Gemeente West Maas en Waal organiseert Kindergemeenteraad 2019

Foto: CC0

Op donderdag 16 mei vindt er in de raadzaal van het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen de derde editie van de Kindergemeenteraad plaats. De voorbereidingen voor de deelnemers beginnen maandag 11 februari.

Deelnemende scholen

Er nemen vijf basisscholen deel aan de Kindergemeenteraad.
De scholen die meedoen zijn De Wijzer, De Leeuwenkuil, De Tweestroom, De Mariaschool en de winnaar van vorig jaar De Mariënhof.

Voorbereiding

In de week van 11 tot en met 15 februari wordt door de scholen het spel Democracity gepeeld in de raadszaal van het gemeentehuis. Democracity is een interactief rollenspel waarin de leerlingen kennis maken met de basisbeginselen van het lokaal bestuur. Tijdens dit spel worden de kinderen voorbereidt op de Kindergemeenteraad. Ze leren onderhandelen, debatteren en uiteindelijk keuzes maken voor het inrichten van ‘hun’ dorp. Bij dit spel ervaren de kinderen hoe democratische besluitvorming eraan toe gaat. Het project wordt begeleid door ProDemos (Huis voor democratie en Rechtstaat).

Thema van de Kindergemeenteraad

Na het spelen van Democracity gaan de leerlingen op school aan de slag om een concreet en uitvoerbaar plan te bedenken. Het thema waarmee de Kindergemeenteraad aan de slag gaat is ‘Meer plezier met elkaar’. We zijn benieuwd naar de ideeën van de kinderen die passen in dit thema. Tijdens de Kindergemeenteraad gaan de kinderen over hun plannen in discussie. Aansluitend gaan de leerlingen stemmen. In de Kindergemeenteraad worden de scholen vertegenwoordigd door in totaal acht leerlingen per school. Het winnende plan wordt echt uitgevoerd.

De Kindergemeenteraad begint op 16 mei om 18.00 uur en wordt voorgezeten door de voorzitter van de ‘echte’ gemeenteraad, burgemeester Vincent van Neerbos.

Reacties