Gemeente werkt aan betaalbare alternatieven voor opgeheven buurtbus

Foto: CC0

Vanaf 1 januari stopt de buurtbus in de gemeente West Maas en Waal. De dorpen aan de Maas zullen daardoor slechter bereikbaar zijn. De gemeente West Maas en Waal werkt aan verschillende alternatieven voor haalbaar en betaalbaar vervoer voor de dorpen aan de Maas. Dit is mogelijk dankzij een subsidie van Provincie Gelderland. Sommige alternatieven zijn nog in de opstartfase.

Wethouder Ans Mol: ‘Wij vinden het als gemeente heel belangrijk dat inwoners zonder eigen vervoer toch mobiel zijn en blijven. Daarom zijn wij erg blij met de subsidie zodat inwoners vanaf januari verschillende mogelijkheden hebben voor vervoer. De inwoner kiest welke optie het beste past’.

Diverse alternatieven vanaf nieuwe jaar

Door een te klein aantal passagiers is de buurtbus onrendabel geworden. Op dit moment is er een aantal alternatieven voor de inwoners van de gemeente, bijvoorbeeld het project AutoMobiel, een ‘marktplaats’ voor de vraag naar mobiliteit en het aanbod van vrijwilligers die met hun eigen auto mensen vervoeren tegen een kleine onkostenvergoeding. Daarnaast is er het SLAGbusje in Alphen en een dorpsauto in Appeltern. De gemeente is in gesprek om ook in Maasbommel een dorpsauto in te zetten. Verder kunnen inwoners gebruik maken van de regiotaxi en de belbus. Meer informatie over de alternatieven leest u hieronder.

Project AutoMobiel voor en door inwoners

De gemeente gaat meedoen met project Automobiel: een vervoersservice van Servicepunt Thuiswonen. Inwoners kunnen hierbij gebruik maken van vrijwillige hulpchauffeurs die met hun eigen auto rijden. Wie gebruik wil maken van AutoMobiel wordt voor € 7,50 per jaar lid van Servicepunt Thuiswonen (tarief 2019). U kunt dan het hele jaar onbeperkt ritten aanvragen. Hiervoor belt u naar het coördinatiepunt in Tiel. De medewerker daar kijkt of er een chauffeur beschikbaar is die u kan brengen en/of ophalen. Het servicepunt regelt de afspraak met de chauffeur. U betaalt voor de rit
€ 0,30 per kilometer direct aan de chauffeur.

Voor het project AutoMobiel zoekt de gemeente nog vrijwilligers, met name in Appeltern, Maasbommel, Alphen en Altforst! Wilt u ook chauffeur worden voor AutoMobiel? Voor informatie of aanmelden neemt u contact op Servicepunt AutoMobiel uit Tiel via [email protected] of
telefoon 088 7004 100.

SLAGbusje in Alphen

Met het bestaande SLAG busje zorgt dorpsplatform Alphen voor het vervoer van inwoners. Vrijwilligers besturen het busje. Reserveren kan via 06 1294 5756 of mailen naar [email protected].

Dorpsauto Appeltern en Maasbommel

De bestaande dorpsauto in Appeltern wordt vervangen door een hybride auto. Reserveren van de dorpsauto kan via www.mooi-appeltern.nl/appeltern/dorpsauto. De kosten van de hybride auto zijn
€ 5,00 per uur en € 0,15 per kilometer (vanaf 100 km). De gemeente is in overleg met het Dorpsplatform Maasbommel om ook daar een dorpsauto in te zetten.

Regiotaxi/Versis in Rivierenland

Versis is het aanvullende vervoer in Rivierenland. Iedereen kan elke dag tussen 06.00 uur ’s ochtends en 01.00 uur ’s nachts met Versis reizen. Versis is vervoer van deur-tot-deur, van deur-tot-halte of van halte-tot-halte. Boek uw rit ruim van tevoren. Bij Versis geldt een opstaptarief en een kilometertarief. Er zijn kosten voor reguliere reizigers en kortingen voor reizigers met een Wmo-indicatie. Alle informatie voor reizigers is te vinden op www.versis.nl. Voor meer informatie of voor het boeken van een rit belt u met de regiecentrale van Versis: 088 6557 750.

Belbus

Tenslotte rijdt de belbus van Arriva ’s avonds en in het weekend. U kunt uw rit een uur van tevoren boeken via telefoonnummer 0900 1961. De belbus rijdt van halte tot halte en maakt gebruik van een aantal haltes van de voormalige buurtbus. In elk dorp is één halte waar de belbus naar toe rijdt. In Dreumel, Appeltern en Beneden-Leeuwen zijn twee haltes.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen