Juridisch Spreekuur – een vraagbaak voor iedereen

Foto: CC0

Welke rechten heb je bij ontslag, een dreigende huisuitzetting of bij de verdeling van een erfenis en welke mogelijkheden zijn er om protest aan te tekenen? Voor deze en andere juridische vragen kunnen inwoners van Maas en Waal – in de brede zin van het woord – terecht bij het Juridisch Spreekuur. Iedere dinsdag en donderdag bieden een ervaren en een aankomend jurist gratis deskundige rechtshulp aan de medemens.

 

Basisvoorziening

Het Juridisch Spreekuur kan op het gebied van welzijn worden gezien als een basisvoorziening. Lia Laupmann: “Wij vinden dat iedere inwoner van Maas en Waal recht heeft op juridische ondersteuning, maar niet iedereen kan een consult bij een advocaat betalen. Door kosteloze ondersteuning te bieden, dragen we bij aan de rechtsgelijkheid. We doen dat voor iedereen die tussen de wal en het schip dreigt te vallen.”

Kosteloos

Over arbeidsrecht, personen- en familierecht maar ook huurrecht en consumentenrecht worden veel vragen gesteld. De laatste tijd komen er ook meer vragen over erfrecht binnen. Het Juridisch Spreekuur heeft niet op alle vragen meteen een antwoord. “Ontbreekt de benodigde expertise bij onze medewerkers, dan verwijzen we door naar de juiste instantie of naar een specialist.
Het Juridisch Spreekuur in Maas en Waal is een stichting zonder winstoogmerk. In een normale situatie zou de huur van de ruimte de grootste kostenpost zijn. Gelukkig worden in Druten de kosten gedragen door Stichting MeerVoormekaar. In Beneden Leeuwen wordt de spreekuurruimte in Verzorgingshuis St. Elisabeth kosteloos aangeboden. Zonder die gelegenheid zou er in West Maas en Waal geen spreekuur meer zijn.”

Het spreekuur wordt op dinsdagavond van 19.30 tot 20.30 uur gehouden in d’n Bogerd in Druten.

Het spreekuur wordt op donderdagavond van 19.30 tot 20.30 gehouden in Verzorgingshuis St. Elisabeth in Beneden-Leeuwen (ingang Rozenstraat). Ieder spreekuur zijn er tenminste twee vrijwilligers van de stichting aanwezig voor advies en ondersteuning. Alle medewerkers zijn juridisch onderlegd, alleen de ervaring verschilt. Sommige vrijwilligers zijn bijvoorbeeld gepensioneerd of in het dagelijks leven advocaat. Andere vrijwilligers studeren rechten en doen met het spreekuur ervaring op.
U bent van harte welkom met uw vragen!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen