Vikingen in Maas en Waal?

Foto: CC0

 

Mogelijk hebben Vikingen ooit het Land van Maas en Waak bezocht. Een archeologische vondst in Over de Maas lijkt daarop te wijzen.

Archeoloog Nils Kerkhoven schrijft:

 

Zou het? Vikingen die eens het gebied van Over de Maas bezochten? Het lijkt er wel op. Onlangs deed ons werkgroeplid Piet Schuckink Kool een uitermate interessante vondst op de zandzuiger. Een gekke klomp corrosie met aangekoekt grind met twee ijzeren uitsteeksels trok zijn aandacht. Hij dacht in eerste instantie aan een fragment van een mes of dolk.
Bij het schoonmaken en uitprepareren van het object uit de roestklomp deed ik recentelijk een spectaculaire ontdekking die op iets anders duidde. Het gedeelte van het gevest van zeer waarschijnlijk een Vikingzwaard!
Ik moet er nog mee verder, het kost allemaal veel tijd en gepriegel.
Op beide zijden van het restant van de zwaardkling kwamen er tijdens het schoonmaken opeens twee verschillende symbolen tevoorschijn. Bingo. Symbolen die we goed kennen van andere Vikingzwaarden uit Europa. Nondeju, dat is weer lekker zeldzaam hoor. Die vind je niet zo vaak.

 

Alles wijst er op dat we met de restanten van een ooit indrukwekkend Vikingzwaard uit de 10e of 11e eeuw te maken hebben. Circa 1000 jaar oud dus.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen