Geen uitstel nieuw systeem afvalinzameling

Foto: CC0

De gemeenteraad van West Maas en Waal kiest niet voor uitstel van de nieuwe wijze van afval inzamelen. Een jaar uitstel zou 185.000 euro kosten.

Afstel, AVRI verlaten en een andere afvalverwerker zoeken, is waarschijnlijk nog veel duurder. Dus tekent de raad, ondanks de bedenkingen van vele burgers en raadsleden, volgende week het besluit.

Vanaf 1 januari 2019 gaat dus het omgekeerd inzamelen in West Maas en Waal van start. Inwoners brengen zelf hun restafval naar ondergrondse containers en betalen per keer dat zij de container openen. Plastic, GFT en papier worden ingezameld. Doel is de hoeveelheid restafval terugdringen en zoveel mogelijk grondstoffen hergebruiken.

Het basistarief dat de West Maas en Walers betalen voor afvalinzameling, gaat omlaag. Voor elk zakje restafval dat de inwoners van de gemeente in een ondergrondse container deponeren, betalen ze 1,85 euro. Hoe minder restafval een bewoner jaarlijks weggooit, hoe lager de kosten. Dit betekent strikt scheiden en proberen zo min mogelijk restafval te produceren. Burgers vrezen dat door de nieuwe inzamelwijze meer vuilnis in de natuur gedumpt wordt.

Overigens is het niet zo dat de West Maas en Walers straks de enige bewoners in de regio zijn die hun restafval zelf naar een ondergrondse container moeten brengen. In Druten en Beuningen is al langer sprake van omgekeerd inzamelen. Ook daar klonk protest voordat de overgang naar het nieuwe systeem een feit was.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen