Volop activiteiten tijdens Week van de Alfabetisering

Foto: CC0

Van 3 t/m 9 september vindt de landelijke Week van de Alfabetisering plaats. Ook in de gemeente West Maas en Waal worden er verschillende activiteiten gehouden. Zo lezen een brandweerman, een verpleegkundige, een politieman, de burgemeester, een raadslid of wethouder voor op scholen en kinderdagverblijven. Ook verzorgt het Digi-Taalhuis West Maas en Waal verschillende activiteiten.

Nog steeds weten weinig mensen dat er in Nederland 2,5 miljoen volwassenen moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Zij zijn laaggeletterd. Ongeveer 2/3 van deze groep is van Nederlandse afkomst. Dit heeft grote gevolgen op het gebied van geld, werk, gezondheid en het gezinsleven. Denk aan solliciteren, een bijsluiter van medicijnen lezen, geldzaken bijhouden, geld pinnen, formulieren invullen, straatnaamborden lezen, reizen met het openbaar vervoer, maar ook het voorlezen aan (klein)kinderen.

Week van de Alfabetisering

Hoe meer mensen ervan af weten dat er zoveel mensen zijn die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en computeren, hoe meer we (samen) kunnen doen. Daarom houdt Stichting Lezen & Schrijven van 3 t/m 9 september de Week van de Alfabetisering, met veel media-aandacht voor dit onderwerp en in het hele land taal- en rekenactiviteiten.

Overige activiteiten in de gemeente

Op woensdag 5 september van 09.00 – 12.00 uur verzorgen medewerkers van Woongaard een inloopochtend in de bibliotheek. Iedereen met vragen over het bijvoorbeeld het huren van een woning, de website van Woongaard kan op het spreekuur langskomen. Andere vragen zijn natuurlijk ook van harte welkom. Het Digi-Taalhuis West Maas en Waal organiseert verder nog een bingo voor alle taalvrijwilligers, cursisten en overige mensen die verbonden zijn aan het Digi-Taalhuis.

Prijsvraag

Alle inwoners van de gemeente West Maas en Waal kunnen meedoen aan een prijsvraag. Vanaf woensdag 29 augustus ligt deze klaar in de bibliotheek van Beneden-Leeuwen. Het goede antwoord moet voor woensdag 5 september worden ingeleverd bij de bibliotheek. Uit alle goede inzendingen wordt een winnaar getrokken. Deze winnaar ontvangt een leuke prijs.

Digi-Taalhuis West Maas en Waal

In de gemeente West Maas en Waal kan iedereen met een vraag over taal, rekenen en/of digitale vragen terecht bij het Digi-Taalhuis West Maas en Waal. Het Digi-Taalhuis is gevestigd in de Rosmolen, in de bibliotheek op de eerste etage. Zo kan men leren werken met de computer, oefenen met het aanvragen van een DigiD of vragen stellen over het gebruik van de iPad. Ook kunnen deelnemers aan de slag met de Nederlandse taal, bijvoorbeeld oefenen met het invullen van formulieren of beter leren lezen. Het Digi-Taalhuis heeft een wekelijks spreekuur waar meer informatie te verkrijgen is.
Digi-Taalhuis West Maas en Waal
Gevestigd in de Rosmolen, in de bibliotheek op de 1e etage
Leliestraat 19 in Beneden-Leeuwen

Openingstijden (gesloten tijdens feestdagen en schoolvakanties).
Maandag: 10.45 – 11.45 uur
Woensdag: 09.00 – 12.00 uur

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen