Fotoserie Zomer in Gelderland in Appeltern

Foto: Jan Hermens

Zomer in Gelderland streek vandaag neer in mooi Appeltern. Daar kwam massaal publiek op af. Sterker nog, er stonden meer mensen te kijken dan er in Appeltern wonen. Dat was gunstig, want een groot aantal toeschouwers betekende euro’s voor team Appeltern. Die komen ten goede aan een speelplek voor de jeugd in Appeltern.

Het Appelternse decor verbeeldde het Huis te Appeltern, waar Joan Derk van der Capellen tot den Pol de grondslag legde voor de Nederlandse democratie. Zijn manifest Aan het Volk van Nederland, verspreid in 1781, ontketende politieke hervormingen. De invloed van de burgers nam toe. Uiteraard was Van der Capellen tot den Pol met zijn gevolg aanwezig op deze vrijdagavond.

De dorpsbewoners droegen krullenpruiken als verwijzing naar de achttiende eeuw, de pruikentijd. De rode potloden verwezen naar het stemrecht, de democratie.

Presentatrice Angelique Krüger interviewde niet alleen de baron, maar ook een man van deze tijd, namelijk de kersverse eigenaar van de gloednieuwe pizzeria in Appeltern. Deze ondernemer is gevlucht uit Irak en bouwt in Appeltern een nieuw bestaan op.

Hoogtepunt van de uitzending was misschien wel de bonte parade met Altèd te loat voorop. De opdrachten, spellen, het decor en de parade leverden Appeltern een tweede plaats op tussen alle andere deelnemende dorpen. Er komen echter nog dorpen aan bod. Bovendien mocht Team Appeltern 4355 euro in ontvangst nemen.

 

Hieronder een serie foto’s van de vrijdagavond. (FOTO’S Jan Hermens)

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen