Lezing over oude melkfabriekjes in de dorpen

Foto: CC0

Jan Reijnen uit Puiflijk geeft donderdag 14 juni een lezing in Museum Tweestromenland. De presentatie heet Zuivelfabrieken kwamen en gingen.

De lezing maakt deel uit van de serie Donderdagavond-Museumavond. Donderdagavond 14 juni is het museum vanaf 19.30 uur open voor belangstellenden en geïnteresseerden van beelden en verhalen over de vroegere dorpsmelkfabriekjes. Jan Reijnen uit Puiflijk, gewaardeerd spreker over de meest uiteenlopende historische verhalen uit Maas en Waal, vertelt over de opkomst en ondergang van de dorpse melk- en boterfabriekjes. Melk en melkproducten zijn door de eeuwen heen benut als voedingsmiddel. Vanuit de boerderijbewerking van de melk werden tegen het eind van de 19e eeuw in elk dorp handkrachtfabriekjes opgericht. In relatief korte tijd ontstonden regionaal werkende stoomzuivelfabriekjes, zoals in Dreumel, Leeuwen en Horssen. Deze fabriekjes zijn na 70 jaar weer verdwenen en opgegaan in de grote zuivelverwerkers van de steden, met uiteindelijk nog een grote coöperatie Campina-Friesland Foods in Nederland.

Zaal open om 19.30 uur, start lezing om 20.00 uur. Entree 8 euro , inclusief koffie/thee, een drankje en een bezoek aan de expositie “Gemotoriseerd Vervoer in Maas en Waal 1900-1970”. Graag vooraf aanmelden via [email protected] of tel. 0487-595002,

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen