Kinderen vormen gemeenteraad

Foto: CC0

De gemeente West Maas en Waal houdt donderdag 17 mei in samenwerking met ProDemos een kindergemeenteraad. Hieraan doen 56 leerlingen van zeven basisscholen uit de gemeente mee.

Zij houden zich een middag lang in het gemeentehuis bezig met lokale politiek. De kinderen hebben de afgelopen weken een project uitgewerkt dat in het thema ‘Samen maken we West Maas en Waal mooier’ past. Tijdens deze dag maken ze het project concreet. De gemeente stelt voor de uitvoering van het beste plan een bedrag van 5000 euro beschikbaar.

Deelnemende scholen

De deelnemende scholen zijn: de Leeuwenkuil (Beneden-Leeuwen), de Mariaschool (Boven-Leeuwen), de Wijzer (Beneden-Leeuwen), de Mariënhof (Alphen), de Laak (Wamel), de Terebint (Wamel), de Gravin van Rechterenschool (Appeltern)

Programma

Tijdens de werkdag in het gemeentehuis voeren de leerlingen gesprekken met raadsleden. Zij vertellen de kinderen over hun werk en geven de kinderen tips voor de kinderraad van die avond. Met deze informatie kunnen de leerlingen hun projectvoorstellen goed onderbouwen.

’s Avonds besluiten de leerlingen in een Kindergemeenteraadsvergadering over de besteding van het door de gemeente beschikbaar gestelde bedrag. De gemeente voert het project uit dat de meeste stemmen krijgt. Een unieke kans dus om als kind daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.

De werkdag duurt van 13.00 tot 19.30 uur. De Kindergemeenteraadsvergadering begint om 18.00 uur. Belangstellenden zijn dan van harte welkom om op de publieke tribune plaats te nemen en de discussie te volgen die moet leiden tot het beste project.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen