Gemeenten hebben Veilig Thuis-taak onderschat

Foto: CC0

De gemeentebesturen in de regio Gelderland-Zuid hebben onderschat wat er moest gebeuren bij de GGD om de nieuwe taak van Veilig Thuis goed te kunnen uitvoeren. Dat is de hoofdconclusie van een onderzoek van de rekenkamers van de gemeentes Berg en Dal, Beuningen, Heumen, Nijmegen, West Maas en Waal en Wijchen. Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling.

Op 28 mei presenteren de rekenkamer(commissie)s het onderzoek aan de gemeenteraden in de regio Gelderland-Zuid. Het onderzoek is uitgevoerd omdat Veilig Thuis Gelderland in 2016 onder verscherpt toezicht is geplaatst. Dit om Veilig Thuis een vertekend beeld had gegeven van de wachtlijsten.

Wachtlijsten

Uit het onderzoek wordt duidelijk dat het vrijwel direct na de start van Veilig Thuis op 1 januari 2015, onder de vlag van de GGD, niet loopt zoals voorzien. Vanaf het begin is sprake van (toenemende) wachtlijsten en werkdruk, maar het duurt tot juni 2015 voordat die problemen op tafel komen. De gemeenteraden krijgen te laat of te weinig informatie over de situatie.

Controle

De rekenkamer(commissie)s bevelen nu aan om de sturing en controle van de gemeenteraden wat Veilig Thuis betreft te vergroten. De raden moeten meer zeggenschap krijgen bij het opstellen van het vierjaarlijkse beleidsplan van de GGD en, anders dan nu, elk jaar bij de begroting specifieke wensen kunnen aangeven. De rekenkamer(commissie)s adviseren de raden bovendien in regionaal verband meer samen op te trekken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen