Veel eensgezindheid tijdens lijsttrekkersdebat

Foto:

De West Maas en Waalse lijsttrekkers bleken het tijdens de debatavond van 7 maart vaak met elkaar eens. Maar ook in West Maas en Waal zijn onderwerpen waarover de meningen verdeeld zijn. Eenrichtingverkeer in de Zandstraat bijvoorbeeld, of de plaatsing van windmolens. Hieronder een aantal thema’s dat aan bod kwam.

 

 

 

 

 

Windmolens

Piet Donkers, lijsttrekker van Sociaal Maas en Waal in West Maas en Waal, was duidelijk: Sociaal Maas en Waal vindt dat een combinatie van zonnepanelen en windmolens noodzakelijk is op de weg naar een energieneutrale gemeente. Zonnepanelen, daar is Marieke van den Boom – Witzel (FD Maasdorpen) helemaal voor. Drijvende panelen zouden een optie kunnen zijn. Van windmolens is FD Maasdorpen geen voorstander. Sociaal Maas en Waal en FD Maasdorpen vinden allebei dat landbouwgrond geen wenselijke locatie is voor velden met zonnepanelen. Daken van grote gebouwen, schuren en dergelijke zijn dat wel.

 

Zandstraat

Eenrichtingverkeer in de Zandstraat of juist niet. Een oude kwestie die geregeld terugkeert in het politieke debat. Willeke van Ooijen zet het standpunt van de SP West Maas en Waal uiteen. “Wij hebben onderzoek gedaan naar verkeersveiligheid in de Zandstraat, handtekeningen ingezameld, navraag gedaan bij ondernemers. De SP wil eenrichtingverkeer in de Zandstraat.” Ronald Orlemans, lijsttrekker van FD Partij Beneden-Leeuwen, is het daar niet mee eens. Hij ziet de verkeerssituatie in de Zandstraat niet als een probleem. “De winkeliers hebben het niet makkelijk. Ik vind dat we voorzichtig moeten zijn met aanpassingen in de Zandstraat.”

 

Groei aan de Maaskant

VVD-lijsttrekker Sander Bos en Marieke van den Boom-Witzel (FD Maasdorpen) zijn het roerend met elkaar eens. De gemeente moet inzetten op groei aan de Maaskant en is daar in wezen al mee bezig. Woningbouw is goed, naar behoefte. Willeke van Ooijen (SP) pleit voor meer sociale huurwoningen. Marieke van den Boom-Witzel vindt dat de gemeente moet kijken naar de vraag vanuit de dorpen aan de Maaskant.

 

Jeugd

Ton de Vree, lijsttrekker van FD Dreumel en CDA-voorman Frans van Gelder geven aan dat de gemeente West Maas en Waal haar best doet om de jeugd aantrekkelijke activiteiten en honken te bieden en dat verenigingen belangrijk zijn om jongeren zinvol bezig te houden. De Vree noemt Actief Maas en Waal, de organisatie die de jeugd aanzet tot sporten en bewegen. Van Gelder haalt de jongerenvereniging in Altforst aan,die al decennialang actief is. Hij geeft tevens aan dat de overlastcijfers in West Maas en Waal niet hoog zijn. Uit het publiek komt een vraag. In West Maas en Waal gebruiken volgens cijfers van de GGD veel jongeren alcohol en drugs. Hoe denkt het CDA die problemen aan te pakken? Van Gelder antwoordt dat ouders, scholen, jongerenwerk, politie en gemeente gezamenlijk op moeten trekken om die problemen waar mogelijk op te lossen.

 

Brug over de Maas

Het idee om een brug over de Maas aan te leggen is niet nieuw. Het komt van tijd tot tijd ter sprake. Dit keer heeft de politiek in Oss een balletje opgegooid. Frans van Echteld, lijsttrekker van FD Wamel, geeft aan dat zijn partij voorstander is van een onderzoek naar de voors en tegens van een brug over de Maas. Het CDA gaat een stap verder. Frans van Gelder: “Het CDA wil een fietsbrug over de Maas.”

 

Dorpsbudget

Bert van Swam, lijstaanvoerder van FD Boven-Leeuwen houdt een pleidooi voor een dorpsbudget. De VVD is daar eveneens een voorstander van. Van Swam: “FD Boven-Leeuwen wil een pilot voor de dorpsplatforms met eigen budget. Wij willen burgerparticipatie stimuleren. We zien graag dat mensen met goede plannen komen. Een dorpsbudget kan bijdragen aan de verwezenlijking van zulke idee├źn.”

 

De debatavond was een initiatief van dagblad De Gelderlander. Journalisten Peter Deurloo en Bianca Govers leidden de debatten, stelden vragen en presenteerden het geheel. Burgemeester Vincent van Neerbos sloot de avond af. Hij riep iedereen op te gaan stemmen op 21 maart en zei: “Een van de mooie dingen in deze gemeente: we komen er uiteindelijk altijd samen uit.”

 

 

 

Reacties

article
2922
Veel eensgezindheid tijdens lijsttrekkersdebat
De West Maas en Waalse lijsttrekkers bleken het tijdens de debatavond van 7 maart vaak
https://west-maas-en-waal.nieuws.nl/nieuws/2922/eensgezindheid-tijdens-lijsttrekkersdebat/
2018-03-07T23:51:21+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/372/2018/03/07235055/IMG_93431.jpg
Nieuws