Wethouder Ton de Vree heeft aftrap zwerfafvalcampagne gegeven

Foto: Gemeente West Maas en Waal

Het Pax Junior in Beneden-Leeuwen en de gemeente West Maas en Waal slaan de handen ineen met een zwerfafvalcampagne. Het doel van de campagne is dat leerlingen zich bewust worden van hun invloed op de hoeveelheid zwerfafval. Op 22 februari was een startbijeenkomst op de school. Wethouder Ton de Vree deed de aftrap en onthulde de mascotte van de campagne: een zeepaardje met een wattenstaafje. Dit beeld symboliseert de invloed en het bereik van zwerfafval.

Aftrap van de campagne

In een goedgevulde aula liet de wethouder de leerlingen een filmpje zien van een innovatieve oplossing voor het zwerfafvalprobleem. In de video wordt voorgesteld verpakkingen van een magnetische strip te voorzien. Als prullenbakken op straat dan de andere magneetpool bevatten, trekken de bakken het afval aan. Het zwerfafval ruimt zichzelf op deze manier op. Innovatief? Zeker! Het ei van Columbus? Nee, er zijn veel meer oplossingen nodig. Daarom riep de wethouder de leerlingen op om mee te denken en met oplossingen te komen voor zwerfafval.

Gastlessen en enquête

De zwerfafvalcampagne bestaat uit meerdere onderdelen. Zo verzorgt de gemeente een aantal gastlessen over onderwerpen die te maken hebben met (zwerf)afval. De eerste les is op 5 maart. De wethouder is daar ook bij. Tijdens de lessen komen onder andere de volgende vragen aan bod: wat is zwerfafval? Wat zijn de gevolgen ervan? Hoe ziet een wereld zonder zwerfafval eruit? Welk effect heeft zwerfafval op het zeepaardje en zijn leefomgeving? Daarnaast wordt een enquête gehouden onder leerlingen om inzicht te krijgen in hun afvalgedrag. De resultaten worden besproken met de leerlingen en gedeeld met hun ouders. De gastlessen en enquête worden jaarlijks herhaald, zodat ook nieuwe leerlingen betrokken worden.

Schoonhouden schoolomgeving

Leerlingen van de school houden voortaan maandelijks de directe omgeving van de school en het schoolplein schoon. De gemeente zorgt voor afvalknijpers en afvalzakken. Na iedere opruimactie wordt een foto gemaakt van de leerlingen en de hoeveelheid opgeruimd afval. De gemeente controleert periodiek hoe schoon de omgeving van de school is. De leerlingen wordt gevraagd oplossingen te bedenken voor het afval in de bermen en langs de wegen. Het beste, meest realistische idee wordt uitgevoerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen