Meer meldingen over rattenoverlast

Foto: CC0

Dat er zo ongeveer overal waar mensen wonen, ook bruine ratten leven, is bekend. Het aantal meldingen over rattenoverlast neemt de laatste jaren toe in het Land van Maas en Waal.

De zachte winters spelen de bruine rat in de kaart en ook dat er in de bewoonde wereld veel voedsel te vinden is. Vetbollen voor de vogels kunnen, als ze niet buiten het bereik van knagers zijn opgehangen, ook een voedselbron voor ratten zijn. Net als broodkruimels bij een eendenvijver.

Ratten mogen tegenwoordig vrijwel niet meer met gif bestreden worden. Voordeel daarvan is dat geen andere dieren sterven aan het eten van een vergiftigde rat. Nadeel is dat de dieren nu met klemmen en vallen gevangen worden. Dat werkt wel, maar is minder efficiƫnt.

Binnen het Land van Maas en Waal is het aantal gevangen ratten in West Maas en Waal het kleinst, althans, het aantal vangsten dat bekend is. Boeren in het buitengebied bestrijden de knagers wellicht zelf, zonder via de gemeente een bestrijdingsdienst in te schakelen.

Om rattenoverlast te voorkomen is het belangrijk dat mensen geen voedselresten achterlaten op plekken waar ratten bij kunnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen