Column: Hulplijn

Foto: Heleen van Ommen

Ooit een band van een kinderwagen geplakt? Ik wel. Pas nog. En ik heb niet eens kinderen.

Het was een gewone doordeweekse avond. Ik liep met de hond door het dorp toen een jonge moeder mijn pad kruiste. Ze vroeg of ik in de buurt woonde en de band van haar kinderwagen op wilde pompen. Deze vrouw kende mij niet, dat was duidelijk. Had ze me wel gekend, dan had ze geweten dat ik twee enorm linkse linkerhanden heb. Zelf weet ik dat natuurlijk, maar ik dacht: een bandje oppompen, dat lukt me wel, peanuts! Vijf minuten pompen, bandje hard, klus geklaard.
Laat ik het zo zeggen: het liep anders. De afstand tussen ventiel en naaf is nogal klein bij een kinderwagenwieltje. Ik probeerde pomp één. Die paste niet. Pomp twee, drie en vier: zelfde probleem. Met pomp vijf (kun je nagaan hoeveel van die dingen ik heb) leek ik waarachtig wat lucht in het binnenbandje te krijgen, maar niet genoeg. Er rees een donker vermoeden in mij. Zou de band lek zijn? Terwijl de tijd voort tikte, haalde ik het wiel van de as, werkte de buitenband van de velg en haalde de binnenband tevoorschijn. Nu kon ik hem wel volpompen, dus lucht erin en band richting bovenlip. Ik hoorde en voelde niets. De ouderwetse emmer water moest uitkomst bieden. Ja, het bandje was lek. En waarachtig, ik slaagde erin een plakker op het lek te frutselen. Volgende stap: binnen- en buitenband terug op hun plek leggen. Een band eraf halen is één, een band er weer op leggen, dat is andere koek. Ik trok, ik wrikte, ik wrong, ik zuchtte. (Ik vloekte niet, of in ieder geval zachtjes, want er was een kind bij. Anders had ik gegarandeerd een paar stevige krachttermen gebruikt).
Tijd voor een hulplijn. De mensen die ik belde staan altijd voor anderen klaar. Ook nu kon ik onmiddellijk bij hen terecht. Dus moeder, kind en karretje in de Panda en hup, op pad. Waar ik een halve avond op gefrunnikt had, was letterlijk in twee minuten gepiept. Een handige (oud-) buurman en een compressor zijn goud waard.
Wat, lieve mensen, is nu de moraal van dit verhaal: blijf niet te lang zelf zitten prutsen, maar vraag om hulp als dat nodig is. Daar kom je verder mee!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen