Veel belangstelling voor archeologiedagen in Alphen

Het water weerspiegelt een aantal gezichten. Wie goed kijkt ziet ook de boot.
Het water weerspiegelt een aantal gezichten. Wie goed kijkt ziet ook de boot.
Foto: Jan Hermens

Zeker twintig mensen staan rond een blauwe container. Ze kijken omlaag. Het water weerspiegelt een aantal gezichten. In het water ligt een middeleeuwse boot.

De boot is een van de vele vondsten die op zandwinlocatie Over de Maas zijn gedaan. Vandaag konden bezoekers er terecht om een deel van de voorwerpen met eigen ogen te aanschouwen. Ook morgen (zondag) is de expositie te bezichtigen. Vrijwilligers van Expeditie Over de Maas geven desgewenst uitleg. Aardig is dat buiten kinderen mogen ‘schatgraven’. Met een metaaldetector kammen ze een oppervlakte van zo’n vier vierkante meter uit. Als de detector begint te piepen, ligt er iets onder het zand. Dat iets is er vermoedelijk door vrijwilligers verstopt.

Binnen zien de bezoekers onder andere mammoetbotten, Romeinse sieraden, kanonskogels en tal van voorwerpen uit Fort Voorne. Een oude kaart maakt duidelijk dat dit fort zich ooit op een eiland bevond, in de tijd dat de Maas en Waal nog met elkaar verbonden waren. Munten liggen er, kleine platte schijfjes zijn het, meer niet. Wonderlijk dat archeologen die tussen alle zand en klei herkend hebben. Naast de middeleeuwse boot in de blauwe container zijn er nog veel meer overblijfselen van vaartuigen gevonden. Geen wonder in een land dat altijd omringd is geweest door twee grote rivieren. De boot in de container moet vooralsnog onder water blijven. Een vrijwilliger legt uit: “We willen deze boot zelf conserveren, maar dat kost veel tijd. We gebruiken daar een middel voor dat langzaam in het hout trekt en het water daar als het ware uit verwijdert. Het duurt wel een aantal jaren voor we deze boot op het droge tentoon kunnen stellen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen