Column: zware bevalling

Foto: Heleen van Ommen

Op de ochtend van de dag dat ik dit schrijf, is er een jongetje geboren. Oké, dat is niet bepaald wereldnieuws. Er worden elke dag jongetjes geboren. Dat klopt. Maar niet op een afrit van de A10. Niet de meest praktische plek om ter wereld te komen. Een afrit van de A drie was veel handiger geweest. Dan had het jongetje meteen een voornaam gehad.
Voor een meisje zou de A3, maar ook de A10 een prima optie zijn. Ik stel het me zo voor: de kleine spruit ziet het levenslicht. Haar vertederde ouders verzuchten: ‘Ah, Tineke!’
Wat ik me liever niet voorstel is de rit naar het ziekenhuis toe. De spanning moet ondraaglijk zijn geweest. ‘Gaat het nog, schatje?’ Ja ja, rijd nu maar door. Of nee, stop, stop. De baby komt.” Daar gaat de achterbank van je gloednieuwe Mercedes… Die vlekken krijg je er nooit meer uit.
Gelukkig was er een verloskundige bij de bevalling. Nee, inderdaad, normaal gesproken lopen er geen hordes verloskundigen los op de A10. In dit geval bevond het ziekenhuis zich echter op circa tweehonderd meter van de snelweg. Een vroedvrouw (vroedman?) invliegen was dus een koud kunstje. Vader stopte vrijwel letterlijk op de drempel van het hospitaal. Je zou kunnen stellen dat het kind een fractie te vroeg geboren is. Het verschil tussen de achterbank van een personenauto of een zacht ziekenhuisbed is soms maar een paar minuten. Van de andere kant: die jongen heeft straks op school wel een mooi verhaal. Ik denk niet dat zijn klasgenootjes ook op de A10 geboren zijn. Hoewel dat in Amsterdam best eens zou kunnen.
De aanstaande ouders wilden namelijk naar het Boven het IJ-ziekenhuis, maar daar was geen plek. Dus op naar het OLVG-West. Het kind was er net iets eerder dan het ziekenhuis.
Een (over)volle afdeling Verloskunde blijkt in Amsterdamse ziekenhuizen een nijpend probleem. In 2016 werden maandelijks vele vrouwen weggestuurd. Dan rijst natuurlijk de vraag: zijn de afdelingen te klein, of worden er zoveel kinderen geboren?
Hoe het op de afdelingen Verloskunde in onze regio gesteld is weet ik niet. Is het zinvol om een maand of zes voorde bevalling een bed te reserveren? Dan weet je zeker dat er plaats is in de herberg. ‘Welkom in het Geboortehotel. Wij hopen dat (het) u goed bevalt.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen