Wamelnaren naar Huissen om kerk te redden

Foto: Jos Kruisbergen

Behoud Kerk Wamel, een stichting in oprichting, wil de Sint-Victorkerk in Wamel van het parochiebestuur overnemen. De stichting wil er een cultuurtempel van maken om op die manier het gemeentemonument voor de gemeenschap te behouden. Om te kijken hoe dat het best te verwezenlijken is, gingen leden van BKW naar Huissen. Daar is de Zandsekerk al in 2016 voor één euro overgedragen. Inmiddels vinden er zelfs weer kerkelijke diensten plaats.

Karel Kalkers van Behoud Kerk Wamel kijkt zijn ogen uit in de Zandse kerk in Huissen. Het godshuis is hemels gebleven met hier en daar een aards accent. Zo is in de biechtstoel een wastafel gemaakt; waar ooit de ziel werd gereinigd kun je nu je handen wassen in onschuld. Kalkers is in het dorp bij Arnhem om te zien hoe de Huissenaren hun kerkgebouw hebben gered van verkoop aan een commerciële partij.

Jos Kruisbergen, oudmisdienaar en filmer, ging mee om de excursie vast te leggen. Het is een reportage vol jaloersmakende beelden van een gebouw dat aan buiten- en binnenkant glanst als nooit tevoren. Van alles is er te doen, dankzij een grote groep bevlogen vrijwilligers.

Jaap Hendriksen van Stichting Zandsekerk Huissen vertelt hoe ze het gebouw behielden voor de gemeenschap. “In 2016 hebben we het gebouw over kunnen nemen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Het parochiebestuur deed aanvankelijk moeilijk, het bisdom ook. Die verschuilden zich achter elkaar. Het is toch schande om geld te durven vragen voor een gebouw dat van de gemeenschap is! Met dubbeltjes en kwartjes bij elkaar gespaard door parochianen!”

Maar het is gelukt. Stichting Zandse Kerk kreeg zelfs nog een flink bedrag om noodzakelijk onderhoud te kunnen plegen. Het gebouw wordt nu weer intensief gebrukt voor vele culturele activiteiten. Concerten, boeken- en kerstmarkten, exposities; kortom allemaal activiteiten die in deze onrustige tijden de gemeenschapszin bevorderen én de ziel balsemen.

Vrijwilligster Mariëlle Dröge: “Wij respecteren de kerkelijke sfeer. Niet alles kan. We gaan hier niet het Nederlands Kampioenschap Paaldansen houden.”

Volgens Jaap Hendriksen wordt de Zandsekerk zelfs steeds meer gebruikt voor ‘kerkelijke’ zaken: “Uitvaarten, communievieringen, noem maar op.” Daardoor heeft het gebouw op alle fronten weer een centrale rol in het dorp gekregen. Het klokje klept weer, bezoekers stromen toe.

Maar de Sint-Christoffel Parochie, die alle acht kerkdorpen van de gemeente West Maas en Waal bestrijkt, lijkt niet te vermurwen om ook Wamel zo’n cultuurtempel te gunnen. De fusieparochie is blijkbaar niet voor niets vernoemd naar de beschermheilige van de pelgrims en reizigers: wie ter kerke wil moet bereid zijn ver van huis te gaan, lijkt het bestuur te zeggen.

De Sint-Victorkerk is in de verkoop bij Reliplan, makelaars in religieus erfgoed. Het gemeentelijk monument, dat in 1954 werd opgeleverd, gaat een ongewisse toekomst tegemoet. Stichting BKW in oprichting legt zich daar niet bij neer. De leden onderzoeken of de Huissense aanpak ook in Wamel kan slagen.

Wamelnaren naar Huissen om kerk te redden, nu te zien bij www.2bg.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen