Week van lezen en Schrijven in West Maas en Waal

Foto: CC0

Beneden-Leeuwen – Van maandag 6 tot en met zondag 12 september is het de Week van Lezen en Schrijven. Georganiseerd door Stichting Lezen en Schrijven. Digi-Taalhuis West Maas en Waal neemt ook dit jaar weer deel aan deze themaweek.

Aandacht voor laaggeletterdheid door activiteiten

Honderden organisaties in het land vragen tijdens de Week van Lezen en Schrijven aandacht voor laaggeletterdheid. Dat doen zij door activiteiten te organiseren. Ook in West Maas en Waal zetten Bibliotheek Rivierenland, ROC Rivor, Sociom en de gemeente zich in om extra aandacht te vragen voor laaggeletterdheid.

Al voor het 3de jaar wordt er voorgelezen

Het Digi-Taalhuis West Maas en Waal organiseert het voorlezen op de basisscholen en de kinderopvang. De burgemeester, een wethouder of een raadslid lezen de kinderen van alle leeftijden voor. Het Mobiel Digi-Taalhuis bezoekt de scholen en de kinderopvang om het Digi-Taalhuis onder de aandacht te brengen. Want hoe meer mensen weten van de mogelijkheden van het Digi-Taalhuis hoe beter.

Prijsvraag: een woordzoeker

Op woensdag 1 september staat er een pagina over laaggeletterdheid in de lokale krant. Met onder andere het verhaal van een deelnemer, foto’s en quotes. Ook staat er en woordzoeker in deze krant. Alle inwoners van de gemeente West Maas en Waal kunnen meedoen. De woordzoeker ligt ook in de bibliotheek van Beneden-Leeuwen en in het gemeentehuis. Uit alle goede inzendingen wordt een winnaar getrokken. Deze winnaar ontvangt een leuke prijs.

Veiling

Er wordt een veiling met tweedehandsspullen georganiseerd. Deze veiling is speciaal voor deelnemers van het Digi-Taalhuis en de taalvrijwilligers. Ook krijgen ze dan de inmiddels traditionele lettersoep. De veilingmeester is oud-wethouder Bert van Swam.

2,5 miljoen volwassen moeite met lezen en schrijven

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen.

Voor wie meer wil weten over het aanbod van het Digi-Taalhuis: Mail naar [email protected] Of bel met 06 2312 8794.

Reacties