BMX’sters Laura en Merel Smulders en Baauw naar halve finales

Foto: Youtube screenshot

Net als de mannen bereikten ook de drie Nederlandse vrouwen in het BMX’en op de Olympische Spelen van Tokio de halve finales. Laura Smulders, winnares van brons op de Spelen van Londen, eindigde als eerste in haar heat. Haar zus Merel, debuterend op de Spelen, werd derde in haar heat. Judy Baauw, eveneens debutante in Tokio, sloot haar heat na drie runs af als tweede.

“Het waren lekkere rondjes. Met een paar schoonheidsfoutjes”, vertelde Laura Smulders, de wereldkampioene van 2018. “Het was ook een beetje lastig met de wind die constant aan het draaien was. Soms komt-ie via de ene kant van de tribune, dan van de andere. Het is onvoorspelbaar. Morgen gaat het minder waaien is de verwachting, dan hoeven we daar minder op te letten. Ik houd een goed gevoel over aan deze dag.”

Ook Baauw meldt zich vrijdag weer. De 27-jarige Gelderse debuteert en geldt, net als de zussen Smulders, als kanshebster voor de medailles. Ze won dit jaar de eerste van twee World Cups in Verona, eigenlijk de enige grote wedstrijden die de Nederlandse BMX’sters de afgelopen anderhalf jaar hebben gereden. “Daar heb ik wel veel vertrouwen uit geput. Vandaag heb ik een klein beetje op de energiebesparingsstand gereden. De baan is hier net iets langer dan we gewend zijn.” Baauw had het geluk dat in haar heat de Japanse Sae Hatakeyama uitviel en finishte twee keer als tweede en een keer als derde. “Nu nog drie keer volle bak en dan de finale. Dan is het werk gedaan.”

Reacties