De Jonge: ‘Toch 2 weken wachten met feesten na laatste coronaprik’

Mensen die na volledige vaccinatie weer het nachtleven in willen, moeten daar toch twee weken mee wachten. Dat heeft zorgminister Hugo de Jonge gezegd.

Pas na veertien dagen krijgen ze een geldige QR-code, die toegang geeft. De aanpassing gaat “op korte termijn” in, laat de minister weten.

Tot dusver mocht iedereen meteen na de tweede prik (of na één prik met het Janssen-vaccin) weer naar de club of discotheek.

Winkels en horeca moeten beter letten op naleving coronaregels

Ook moeten winkels en horecagelegenheden beter letten op naleving van de resterende coronaregels, met name de 1,5 meter afstand. Doen zij dat niet, dan zullen burgemeesters strenger moeten gaan optreden.

Dat heeft demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus gezegd na afloop van overleg met de meest bij de coronabestrijding betrokken bewindslieden.

Sinds het kabinet anderhalve week geleden het merendeel van de coronamaatregelen losliet, is het aantal dagelijkse besmettingen weer flink opgelopen.

Digitale bijeenkomst burgemeesters vervroegd

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen eerder bijeen voor een digitale vergadering over “de actualiteiten en de toegangstesten”, aldus een woordvoerster van het beraad. Dat betekent dat de burgemeesters bespreken hoe het verder moet nu er op een aantal plaatsen in het land uitbraken van corona zijn na een bezoek aan een discotheek of een feest. Demissionair minister van Justitie, Ferd Grapperhaus, sluit aan bij de bespreking.

De digitale bijeenkomst van het Veiligheidsberaad is vervroegd, onder meer omdat is gebleken dat het systeem met toegangstesten en de CoronaCheck-app in uitgaansgelegenheden niet waterdicht is. Zo zouden bezoekers van een discotheek de QR-code van de app naar vrienden hebben gestuurd die nog buiten stonden.

De nieuwste coronaregeling is dat er geen maximum meer geldt voor het aantal bezoekers in een café of club, zolang er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Bij gelegenheden die de afstandsregel niet hanteren, moeten bezoekers bijvoorbeeld met de QR-code van de app kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of geen corona hebben.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen