ZieneMaasenWaal over carnavalsjubileum in Beneden-Leeuwen

Foto: Jos Kruisbergen

Door Ruud Stoeten

Carnaval vieren? Ja, dat kunnen ze wel in Beneden-Leeuwen. Vraag maar aan Jos Kruisbergen. De Maas en Waalse filmkunstenaar is er eentje van de ‘concurrentie’: hij komt uit Wamel, uit het Veergat waar De Oude Gierpont heerst. En daar staan ze – wat carnaval betreft – al sinds heel lang geleden een tikkeltje op gespannen voet met Lauwe, zoals Beneden-Leeuwen ‘onder ons’ vaak wordt genoemd.

Twintig jaar geleden, op het eind van de vorige eeuw, bestond de Leeuwense carnavalsvereniging De Braoiers vierenveertig jaar: viermaal het gekkengetal dus. En da’s in de dolle en dwaze carnavalswereld reden genoeg voor een feestje.
Jos Kruisbergen en zijn geluidsman Geert Megens hebben dat gevoel van rivaliteit aan de kant gezet en volgden de vierders uit het buurdorp een heel jaar lang. Dat leidde tot een prachtige film, die destijds enorm aansloeg. Nu, na twintig jaar, wordt de documentaire opnieuw vertoond, samen met een aantal korte ‘verrassingsfilms’.

Elfde van Elfde

Dat gebeurt op – hoe kan het haast anders – op de elfde van de elfde: de officiële start van het carnavalsseizoen. Dan is ZieneMaasenWaal – de herfstvoorstelling van Tweestromenland in Beeld en Geluid – weer in Druten. De voorstelling op maandag 11 november wordt traditiegetrouw gehouden in D’n Bogerd en begint om 20.00 uur. De zaal gaat een half uur eerder open. Zoals gebruikelijk is de entree gratis, maar vooraf opgeven via de website 2bg.nl is verplicht. En: vol is vol!
De trailer van de film en het verhaal van de film is te zien op de site.

 

Foto’s: Jos Kruisbergen

 

Reacties