Digi-Taalhuis West Maas en Waal komt in actie tegen laaggeletterdheid!

Foto: CC0

Beneden-Leeuwen – In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. Dit heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar, minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond.

Week van Lezen en Schrijven

Van maandag 7 tot en met zondag 13 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven daarom de Week van Lezen en Schrijven (voorheen Week van de Alfabetisering). De organisatie roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. Digi-Taalhuis West Maas en Waal neemt ook dit jaar weer deel aan de themaweek in Beneden-Leeuwen en de omliggende dorpen.

Activiteiten

Honderden organisaties in het land vragen tijdens de Week van Lezen en Schrijven aandacht voor laaggeletterdheid door activiteiten te organiseren. Ook in West Maas en Waal zetten Bibliotheek Beneden-Leeuwen, ROC Rivor, de gemeente West Maas en Waal en Sociom zich in om extra aandacht te schenken aan laaggeletterdheid.

Voorlezen op scholen en het Mobiel Digi-Taalhuis

Zo organiseert Digi-Taalhuis West Maas en Waal, net als vorig jaar, voorlezen op basisscholen en in de kinderopvang. Op 9 locaties worden kinderen van alle leeftijden voorgelezen. Door onder andere de burgemeester, een wethouder of een raadslid.

Het Mobiel Digi-Taalhuis bezoekt de scholen en de kinderopvang in Alphen, Altforst, Boven-Leeuwen, Beneden-Leeuwen, Dreumel, Maasbommel en Wamel om het Digi-Taalhuis onder de aandacht te brengen. Want hoe meer mensen op de hoogte zijn van het de mogelijkheden van het Digi-Taalhuis hoe beter. Zo zegt deelnemer Albert : “Zet die stap en ga lessen volgen. Ik had het veel eerder moeten doen”. En ex-deelnemer Addy :”Als je die stap zet gaat er een wereld voor je open”.

In de Week van Lezen en Schrijven worden nog veel meer activiteiten georganiseerd. Zoals:

Prijsvraag: een rebus

Alle inwoners van de gemeente West Maas en Waal kunnen meedoen aan een prijsvraag. Vanaf zaterdag 5 september ligt deze klaar in de bibliotheek van Beneden-Leeuwen. Het goede antwoord moet uiterlijk maandag 14 september worden ingeleverd bij de bibliotheek in Beneden-Leeuwen. Uit alle goede inzendingen wordt een winnaar getrokken. Deze winnaar ontvangt een leuke prijs.

Tijdschrift

Deelnemers en taalvrijwilligers van het Digi-Taalhuis hebben samen een tijdschrift gemaakt. Met daarin onder andere recepten en verhalen waarom zij het Digi-Taalhuis bezoeken. Alle deelnemers en taalvrijwilligers krijgen een eigen exemplaar in de Week van Lezen en Schrijven. Het tijdschrift kun je lezen in de bibliotheken van Beneden-Leeuwen en Dreumel.

Digisterker

In deze week gaat ook weer de cursus Digisterker in Beneden-Leeuwen van start. Een computercursus om te leren gaan met de DigiD. Ook één van de activiteiten van het Digi-Taalhuis. In het najaar volgen er ook nog cursussen in Wamel en Dreumel. Hiervoor zijn nog plaatsen beschikbaar.

Voor wie meer wil weten over het aanbod van het Digi-Taalhuis: Mail of bel, [email protected] 06-23128794

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen