Botulisme geconstateerd in slootjes Beneden-Leeuwen

Foto: CC0

In de slootjes achter de Zandstraat en de Johanna van Beekstraat in Beneden-Leeuwen is door het Waterschap botulisme geconstateerd.

In de slootjes zijn dode vissen gevonden. Het Waterschap en de gemeente ruimen deze dieren zo snel mogelijk op. De slootjes liggen achter particuliere terreinen. Deze bewoners hebben een brief ontvangen. Bij de sloot  worden vrijdag borden geplaatst met de melding dat botulisme is geconstateerd.

Vermijd contact met dode dieren en het water

Dode dieren zijn een bron van besmetting. Vermijd daarom contact met dode dieren en het water waarin zij drijven. Dit geldt ook voor uw hond of andere dieren.

Ziet u dode watervogels of vissen in het water? Meld dit dan bij het Waterschap 0344 649 090.

De gemeente en het Waterschap houden ook de watergangen in Beneden-Leeuwen in de gaten op signalen die wijzen op botulisme.

Wat is botulisme?

Botulisme is een vergiftiging waaraan vooral watervogels en vissen sterven. Deze bacterie wordt actief in ondiepe wateren waarin de watertemperatuur boven de 20° Celsius uitkomt. Botulisme bij mensen is zeer zeldzaam. Mensen kunnen botulisme oplopen door contact met dode vissen of watervogels. Botulisme is zeer besmettelijk voor dieren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen