West Maas en Waal in het gelijk gesteld door Raad van State

Expeditie Over de Maas doet mee aan Open Maas en Waal
Expeditie Over de Maas doet mee aan Open Maas en Waal
Foto: Jan Hermens

Beneden-Leeuwen – De gemeente West Maas en Waal stapte naar de Raad van State omdat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat niet reageerde op het handhavingsverzoek. De gemeente is in het gelijk gesteld. De Raad van State heeft besloten dat minister Cora van Nieuwenhuizen nog deze maand moet reageren.

Handhavingsverzoek

Op 16 maart diende de gemeente een handhavingsverzoek in bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in verband met de toepassing van granuliet in Over de Maas.

Dit deed de gemeente omdat zij zich zorgen maakt over de aard van het materiaal.

Het is niet uit te sluiten dat door de aanwezigheid van flocculant in het granuliet acrylamide kan vrijkomen. Deze laatste stof kan gevaar voor de volksgezondheid opleveren.

De gemeente gaf de minister een termijn van 1 week om te beslissen op het handhavingsverzoek. De minister gaf aan niet binnen deze termijn te beslissen. Waarna de gemeente beroep instelde en een voorlopige voorziening vroeg vanwege dit niet tijdig beslissen.

Uitspraak

Op woensdag 8 april deed de voorzieningenrechter uitspraak in deze zaak en stelde de gemeente in het gelijk. De rechter heeft bepaald dat de minister uiterlijk op 24 april om 12.00 uur een besluit moet nemen op het handhavingsverzoek. Tegen het besluit van 24 april staat dan bezwaar en beroep open.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen